Un gând pe zi, de Constantin Ene (5)

850 0

De mult timp,  gospodăriile din mediul rural au reprezentat un mod de viață al familiilor, care își asigurau traiul zilnic, prin cultivarea pamântului. Surplusul de produse agricole era vândut sau schimbat pe alte produse necesare în gospodărie.

Scurtă istorie

Între 1949–1962 s-a desfășurat procesul de colectivizare, ce a constat  în confiscarea majorității proprietăților agricole private, din țară și comasarea lor în ferme, administrate de stat.

1990 – Revoluția declanșat instinctul de „a-mi da statul înapoi ce mi-au luat comuniștii!”. Aceasta a fost prioritatea pentru foștii proprietari si moștenitorii acestora.

Prin retrocedarea terenurilor, s-a creat o stare de euforie, însă,  din pacate, nici până acum nu s-au  rezolvat toate cererile și acțiunile de recuperare a proprietăților.

2007 –A avut loc aderarea României la Uniunea Europeană. Au început procedurile de modernizare a agriculturii, cu îndeplinirea obiectivelor Politicii Agricole Comune pentru statele europene. Agricultorii incep să fie sprijiniti cu subvenții pentru suprafetele pe care le lucrează, iar plățile se fac direct din fonduri europene.

Având în vedere starea actuală, Alianta USR PLUS își propune următoarele obiective:

– Evaluarea situației privind retrocedările de terenuri, păduri, clădiri;

– Cadastrarea gratuită a tuturor terenurilor din extravilan, intravilan, case de locuit;

– Implementarea unui proiect prin care Consiliul Județean, în asociere cu autoritățile locale, să asigure consultanță pentru proprietarii de terenuri și să le asigure suport  în accesarea de fonduri europene, pentru achiziția de utilaje agricole, înființarea unor centre de depozitare și distribuire a cerealelor (silozuri), a unor centre de colectare , distribuție  a legumelor si fructelor, prevăzute cu depozite frigorifice, ferme de păsări și animale de talie mică(capre,oi), mare( pentru lapte și carne);

– Promovarea și sprijinirea producătorilor de produse Bio;

– Promovarea produselor locale și certificarea de produse din  zonele de origine controlate -Drăgășani, Voineasa, Vaideeni, Horezu etc;

– Promovarea producătorilor de vinuri și a turismului viniviticol, știind că în zona Drăgășani sunt podgorii renumite;

– Încurajarea agroturismul local, pentru a oferi turiștilor produsele proaspete și preparate după rețete tradiționale;

– Piețe volante în fiecare localitate,  unde  producătorii să își vândă marfa, în condiții de igienă și sănătate publică;

– Încurajarea lanțului scurt de aprovizionare, astfel încât în magazinele locale să găsim produse de calitate și proaspete, fabricate în județul Vâlcea;

Am scris aici o parte dintre proiectele noastre, privind promovarea și dezvoltarea agriculturii vâlcene.

Tot ceea ce îmi doresc este ca vâlcenii mei să beneficieze de cât mai multe produse obținute în gospodăriile și societățile de profil, din județul nostru.

Cu considerație, Constantin Ene – candidat din partea Alianței USR PLUS,  la funcția de consilier al Consiliul Județean Vâlcea.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *