”Curtea Penală Internațională a devenit necinstită, lansând anchete motivate politic.
Curtea Penală Internațională (CPI) a fost creată în 1998 pentru a completa sistemele de justiție naționale, cu acordul statelor naționale. Cu toate acestea, instanța a devenit necinstită, lansând investigații motivate politic asupra membrilor serviciilor americane și israeliene .
Luna aceasta, Departamentul de Stat a luat măsuri decisive pentru a opri această eroare de justiție, sancționând pe cei responsabili pentru subminarea statului de drept și a misiunii declarate a instanței.
Mulți din Washington au prevăzut potențialul instanței de abuz. Administrațiile republicane și democratice au convenit de mult că Statele Unite nu ar trebui să adere la Statutul Romei – tratatul care creează instanța – deoarece a instituit un tribunal care le refuză inculpaților multe dintre cele mai importante drepturi garantate de Constituția noastră, împreună cu o birocrație responsabilă față de nimeni în afară de el însuși.
Citând „defectele sale semnificative”, președintele Bill Clinton în 2000 a refuzat să supună tratatul pentru ratificarea Senatului. Niciunul dintre succesorii săi nu a revizuit acea decizie.
Cu toate acestea, Curtea Penală Internațională a încercat în ultimii ani să ghicească în al doilea rând modul în care Statele Unite au tratat acuzațiile de conduită necorespunzătoare din partea soldaților americani și a personalului de informații din Afganistan – ignorând numeroase investigații guvernamentale în aceste chestiuni și modificări ale legilor noastre pe care Congresul le-a adoptat ca rezultat.
Încercând să afirme jurisdicția asupra americanilor, instanța în esență încearcă să lege Statele Unite ale Americii de Statutul Romei, încălcând astfel principiul fundamental al dreptului internațional conform căruia tratatele sunt obligatorii numai dacă un stat consimte să fie obligat.
Acțiunea instanței este un atac serios împotriva suveranității americane și o abuzivă scandalosă a resurselor de către așa-numita „instanță de ultimă instanță”, care ar trebui să intervină doar acolo unde sistemele juridice naționale nu au capacitatea și dorința de a face acest lucru.
Abătându-se departe de mandatul inițial al Curții Penale Internaționale, comportamentul recent al procurorului a confirmat, de asemenea, un sfert de secol de îngrijorări americane conform cărora CPI ar transforma un instrument al politicii globale.
În plus față de țintirea americanilor, procurorul șef al CPI, Fatou Bensouda, încearcă să se insereze într-unul dintre cele mai îndelungate și mai supărătoare situații politice din lume, investigând legalitatea așezărilor israeliene din Cisiordania.
Un avocat cu sprijin palestinian l-a îndemnat recent pe Bensouda să facă un pas mai departe și să aducă acuzații nu numai împotriva oficialilor israelieni, ci și împotriva americanilor – inclusiv a președintelui Trump, ginerelui său și consilierului superior Jared Kushner și a mea – ca „complici” într-o presupusă conspirație pentru a comite crime de război.
Asemenea rugăminți nu sunt urmărirea fără pasiune a justiției de către funcționarii publici imparțiali; semnalează că instanța este un instrument al politicii prin alte mijloace.
Administrația Trump a încercat la început diplomația pentru a rezolva preocupările noastre cu privire la CPI. De când CPI a luat pentru prima dată măsuri pentru a-i viza pe americani în 2017, echipa noastră de la Departamentul de Stat a subliniat frecvent problemele legate de cursul acțiunii instanței, în speranța că parchetul va opri ancheta sa nedreaptă.
Eu personal am vorbit cu aliații noștri despre această problemă de mai multe ori. Statele Unite au impus sancțiuni în această lună pe Bensouda și pe unul dintre asistenții săi principali, numai după epuizarea tuturor celorlalte opțiuni.
Spre deosebire de alte națiuni, Statele Unite sunt deseori chemate să proiecteze forța militară dincolo de granițele noastre pentru a ne proteja poporul și, uneori, pentru a preveni chiar tipurile de atrocități pe care CPI a fost fondată să le descurajeze.
Prin urmare, suntem vulnerabili în mod unic, în cazul în care adversarii noștri încearcă să armeze CPI împotriva noastră. De fapt, avem îngrijorări bine întemeiate că Rusia și poate alte națiuni au făcut-o în ultimii ani.
Administrația Trump nu este singură în campania noastră de împingere înapoi împotriva CPI. Peste 300 de membri ai Congresului mi-au scris recent pentru a exprima indignarea cu privire la investigațiile ICC asupra Israelului și a încuraja administrația să ia măsuri puternice.
Curtea Penală Internațională, în forma sa actuală, este inerent susceptibilă de prejudecăți politice, manipulări și corupție. Nu servește nici intereselor americane, nici intereselor statelor sale membre care doresc cu adevărat dreptate pentru criminalii de război.
Suntem pregătiți să lucrăm cu aliații noștri care sunt membri ai CPI pentru a rezolva preocupările noastre cu privire la organizație într-un mod amiabil. Dar dacă acest efort eșuează, vom folosi toate instrumentele de care dispunem pentru a ne proteja cetățenii și a ne apăra suveranitatea”.
Michael R. Pompeo este secretarul de stat al Statelor Unite