Școala în pandemie: În Franța doar adulții poartă măști, la spanioli distanțare, nu și pentru cei mici, suedezii aplică „modelul suedez”, olandezii elimină cuvântul „mască” la cursuri

663 0

În aproape toată Europa, școala reîncepe în septembrie. În unele state, școlile au fost deja deschise, cu măsuri de precauție mai mult sau mai puțin asemănătoare, existând diferențe substanțiale cu privire la modul în care guvernele unor țări gestionează redeschiderea școlilor, reglementările de siguranță anti-coronavirus și posibilele infecții, scrie www.activenews.ro, preluat de Romanian Global News.

Deși în România sunt voci care susțin că, în ciuda tuturor măsurilor de precauție, reîntoarcerea copiilor în unitățile de învățământ va duce la o creștere a numărului de cazuri de îmbolnăvire cu Covid, europenii au decis că elevii trebuie să revină în bănci.

Lecția Danemarcei

Danemarca a fost una dintre primele țări care a redeschis școlile încă din aprilie, cu lecții organizate și în aer liber. Intenționează să procedeze la fel și în noul an didactic. Pe lângă faptul că a pus la dispoziție numeroase spații adaptate nevoilor de distanțare, guvernul danez a dispus intrarea eșalonată, igienizarea zilnică a sălilor, interzicerea accesului părinților în școală (cu excepțiile cuvenite), păstrarea distanței de un metru și teste serologice. În cazul unui rezultat pozitiv, testul este extins la toți cei care au intrat în contact cu acesta și urmează izolarea lor până la rezultatul testului.

Modelul suedez

Școlile suedeze au rămas deschise pe durata pandemiei și au întâmpinat elevii la mijlocul lunii august, după vacanța de vară. Autoritățile locale decid cum să gestioneze orice epidemie, măștile nu sunt obligatorii. Unele municipalități au schimbat orele de curs, pentru a evita aglomerația în transportul public. Menținerea școlilor deschise în primăvară nu a condus la rate mai mari de infecție în rândul elevilor decât în Finlanda vecină, unde școlile au fost închise temporar.

Marea Britanie: fără mască la școală

Un model preluat și în alte țări europene e cel din Regatul Unit. Prim- ministrul Boris Johnson a pus întoarcerea elevilor de la 1 septembrie la școală – chiar cu prețul închiderii puburilor și restaurantelor, dacă este necesar – pe primul loc.

Organizarea întoarcerii la cursuri are loc astfel: clasele sunt împărțite în subclase mai mici, fără obligația unei măști, deoarce astfel este garantat că puțini elevi într-o clasă nu intră în contact unul cu celălalt (situația este la latitudinea directorilor). Conform rezultatelor unui studiu al Agenției de Sănătate Publică, în cazul studenților, reveniți la cursuri încă din iunie, au existat doar 30 de focare, infecțiile au apărut în principal în rândul adulților, în timp ce doar 70 de studenți au avut rezultate pozitive. În Scoția și Irlanda de Nord, studenții au reluat deja cursurile. În septembrie urmează Anglia și Țara Galilor. Acestea sunt regulile: intrările și ieșirile vor fi eșalonate, nu vor fi adunări sau activități sportive. În zonele cele mai afectate, măștile vor fi obligatorii pentru adulți și copiii din clasa a VII-a în sus (adică de la 11-12 ani). Băncile vor fi aranjate în formă de potcoavă, cu utilizarea eșalonată a cantinelor și autobuzelor școlare, dezinfectate la fiecare oră. Premierul Boris Johnson nu are nicio îndoială: răspîndirea virusului în clasă este mai puțin gravă decât neîntoarcerea la școală. Atât de mult încât premierul a amenințat cu o amendă de aproximativ 135 de euro părinții care nu își vor aduce copiii înapoi la cursuri.

Olanda, fără măști la ore

Școlile elementare și gimnaziale olandeze au început să se redeschidă treptat în august, ca de obicei. Nici elevilor, nici profesorilor nu li se cere să poarte măști. Dacă un elev este infectat, toți membrii familiei trebuie să rămână acasă timp de 10 zile. Copiii cu vârsta peste 6 ani care prezintă simptome ar trebui să rămână acasă și să se testeze; copiii mai mici de 6 ani pot frecventa școala și grădinița chiar și cu simptome ușoare, dar trebuie să rămână acasă dacă au febră.

Franța: mască obligatorie de la 11 ani în sus

În Franța, școala s-a redeschis de la 11 mai, în etape, iar unde a fost posibil, a mers bine: infecțiile nu au crescut. Prin urmare, totul este pregătit pentru redeschiderea generală de la 1 septembrie. Regulile sunt: mască obligatorie pentru elevii cu vârsta de peste 11 ani (care nu va fi distribuită gratuit) și pentru toți adulții, inclusiv profesorii din școalile primare. Guvernul a pregătit, de asemenea, un plan B, un sistem mixt de lecții la clasă și învățământ la distanță, prin rotație, în școlile din cele mai afectate orașe.

Germania: reguli diferite pentru fiecare land

În Germania, anul școlar a început deja în 9 landuri. Primul a fost Mecklenburg-Pomerania, care s-a redeschis acum 3 săptămâni. Cu toate acestea, din cauza infecțiilor, aproximativ 100 de școli au fost închise, în special în zonele cu densitate mai mare a populației – Renania de Nord Westfalia, dar și Hamburg și Frankfurt. La Berlin, unde măștile sunt obligatorii doar în afara clasei, 41 de școli au raportat cazuri, cu sute de studenți și profesori în carantină. În general, deși fiecare land are propriile reguli (masca nu este obligatorie peste tot).

Spania: distanțare, nu și pentru cei mici

În ciuda unei creșteri puternice a numărului infecțiilor (nu ca în Italia) – întoarcerea la școală „se va face în condiții optime”, dă asigurări premierul spaniol Pedro Sánchez. În funcție de cursuri, toți elevii înscriși în școli de toate nivelurile vor reveni la clase între 4 și 21 septembrie. Datorită creșterii numărului personalului didactic, guvernul a ordonat reducerea numărului de elevi pe clasă și este permis sistemul mixt de lecții video și față în față. Acestea sunt regulile: distanța (1,5 metri), care totuși nu se aplică elevilor mai mici, care vor fi împărțiți în grupuri de 15-20. Măștile obligatorii pentru cei mai mari de 6 ani în autobuzele școlare, iar în clasă numai în cazul în care nu este posibilă respectarea distanței. Dacă curba infectărilor va scade, oblogativitatea măștii se va aplica doar pentru copii cu vârsta de peste 11 ani. Profesorii și personalul școlii vor fi testați. Un studiu realizat pe 22 de școli din Barcelona, în această vară, arată că, pentru 1.905 de copii și preadolescenți, ținuți sub control timp de 5 săptămâni, indicele de contagiune a fost de 0,3, care e de șase ori mai mic decât cel al populației general. Încă un motiv pentru a redeschide toate școlile.

Polonia – amenzi pentru copiii lăsați acasă

Școlile s-au redeschis pe 1 septembrie, măștile nu sunt obligatorii în clasă. Directorii decid dacă folosesc măști în zonele comune și dacă micșorează orele. Cererile unor școli și municipalități de întârziere a redeschiderii școlilor au fost respinse. Deși unele cadre didactice din orașe precum Varșovia se plâng de imposibilitatea menținerii regulilor de distanțare socială și au denunțat supraaglomerarea sălilor de clasă, guvernul a decisi că familiile care refuză să-și trimită copiii la școală riscă o amendă de până la 10.000 de zloti (aproximativ 2.300 de euro).

ROMANIAN GLOBAL NEWS

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *