În sfârșit, ne alăturăm țărilor civilizate! Angajații nevaccinați din sistemul de sănătate, public sau privat, vor fi obligați să se testeze pe banii proprii

117 0

Dacă vaccinul nu ar fi eficient, cum de, țările în care rata vaccinării a trecut de 70%, ies de sub incidența bolii și scapă de restricții?
În România, puțin peste 30% din populație s-a vaccinat. Restul, nu, din varii motive. Unele, întemeiate, ce țin de afecțiuni de care suferă. Ori de temeri. Așteptau un vaccin mai bun, mai verificat. Dar vaccinurile deja sunt verificate, pe miliarde de oameni.
Alții, au decis să nu se vaccineze, să nu poarte mască și să facă propaganda deșănțată împotriva vaccinului, pentru că așa le-a spus doamna Șoșoacă. 

Prea mult timp și prea mulți au fost lăsați să manipuleze, să dezinformeze și să zădărnicească combaterea bolii, prin acțiuni necugetate, nesimțite și periculoase. Am ajuns să înregistrăm o rată colosală la mortalitate, comparativ cu restul țărilor globului. Cineva, într-o zi, va trebui să plătească. 

Până atunci, autoritățile române, în sfârșit, s-au radicalizat… puțin, lucru apreciabil, pentru că trebuie să ieșim de pe panta ascendentă a îmbolnăvirilor. 

Premierul interimar Florin Cîţu a anunţat, joi, după şedinţa de Guvern, că împreună cu vicepremierul interimar Kelemen Hunor, cu ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila şi ministrul interimar de Interne, Lucian Bode, a semnat şi va depune în Parlament un proiect de lege prin care angajaţii din Sănătate nevaccinaţi sau care nu au trecut prin boală, atât din sistemul public cât şi cel privat, vor fi obligați să se testeze pe banii proprii. 

Un act de dreptate făcut celor vaccinați și, totodată, o măsură menită a ne proteja pe toți. 

„Pe scurt, angajaţii care nu sunt nevaccinaţi şi care nu au trecut prin boală, din sistemul de public şi privat, se vor testa pe banii proprii”, a spus premierul interimar, el precizând că propunerea a venit din partea ministrului Lucian Bode.

Conform documentului, personalul din cadrul unităților sanitare cu paturi publice și private vor avea obligația să prezinte un certificat digital al UE privind COVID-19, în vederea desfășurării activității.

Certificatul trebuie să ateste îndeplinirea uneia din următoarele condiții:

vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;

se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;

rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în condițiile stabilite prin ordin al ministrului sănătății.

 

„Față de varianta care se afă în dezbatere publică din data de 27 septembrie pe pagina de web a Ministerului Sănătății, noua versiune prevede introducerea obligativității certificatului digital și pentru Ministerul Sănătății și unitățile subordonate, respectiv pentru reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și unitățile subordonate. Măsurile sunt necesare în contextul epidemiologic actual, cu o creștere importantă a numărului de cazuri, când trebuie asigurată siguranța pacienților, dar și a personalului medical. Mențin afirmația că sistemul medical, prin excelență, se bazează pe știință, inovație și tehnologie, în care un loc important îl dețin vaccinurile”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătății.

Personalul din cadrul structurilor publice care nu prezintă rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 va suporta costurile privind testarea, excepție fiind categoria de personal care face dovada unor afecțiuni care reprezintă contraindicație la vaccinare, caz în care costurile de testare vor fi suportate de către angajator.

Pentru unitățile private costurile privind activitatea de testare împotriva virusului SARS-CoV-2 vor fi suportate conform procedurilor stabilite la nivelul acestora, fie de către angajați, fie de către angajator.

Articole asemănătoare

Comunicat de presă privind participarea unei delegații a Autorității Electorale Permanente la cea de-a 3-a reuniune a „Rețelei privind justiția electorală din Europa și Eurasia”, organizată de Fundația Internațională pentru Sisteme Electorale la Skopje, Macedonia de Nord

Postat de - 16 mai, 2022 0
FacebookTwitterDomnul Ionuț Bălașa, directorul general al Departamentului coordonarea și monitorizarea activităților în teritoriu și domnul Mircea Preoțescu, șeful Departamentului coordonarea…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *