Încă de pe vremea fenicienilor, Busuiocului i s-au atribuit proprietăţi magice.
La noi, planta a căpătat o încărcătură deosebită pe vremea dacilor, prin miros şi efecte terapeutice.
Studiile de specialitate au evidenţiat faptul că în preparatele pe bază de Busuioc sunt prezente 14 principii active, ce pot folosi drept alternative terapeutice pentru cel puţin 40 de afecţiuni.
Planta conţine compuşi ce pot combate daunele provocate de radicalii liberi şi protejează ADN-ul.
Busuiocul are capacitatea de a încetini îmbătrânirea. Consumul regulat de Busuioc include un risc redus de boli inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoida, afecțiuni cardiace și boala inflamatorie intestinală.
Fitosubstanțele din Busuioc ajută la combaterea cancerului, prin creșterea activității antioxidante și inducerea morții celulelor canceroase. Studiile au arătat că Busuiocul poate ajuta, în mod natural, la prevenirea cancerului indus de substanțe chimice, al ficatului, a cancerului oral și a cancerului de plămâni.
Cercetătorii au descoperit că Busuiocul este eficient în tratarea tulpinilor de E. coli și a altor bacterii puternice care provoacă infecții, ciuperci, mucegaiuri și viruși, inclusiv candida
Plantă adaptogenă, Busuiocul poate ajuta organismul să facă față stresului. Are capacitatea de a combate bolile legate de dispoziție, inclusiv anxietatea și depresia. Stimulează neurotransmițătorii care reglează hormonii din organism și funcționează ca un antidepresiv natural, datorită impactului pozitiv pe care îl are asupra funcției cerebrale.
Ca antioxidant și antiinflamator, Busuiocul este capabil să promoveze sănătatea cardiovasculară, relaxează mușchii care controlează funcția vaselor sanguine și lucrează pentru a reduce tensiunea arterială ridicată. Menține, de asemenea, sănătatea inimii, prin scăderea nivelurilor de inflamație și prevenirea nivelului ridicat de colesterol.
Susține funcția ficatului și îmbunătățește digestia, prin dezvoltarea bacteriilor sănătoase în intestin și eliminarea bacteriilor dăunătoare. Poate, de asemenea, ajuta la tratarea balonărilor, crampelor stomacale și refluxului gastroesofagian, precum și la eliminarea paraziților.
Aroma Busuiocului ajută la creșterea în mod natural a libidoului. Reduce inflamația, crește fluxul sanguin și îmbunătățește nivelul de energie și poate fi folosită ca un afrodiziac natural.
Prin reducerea inflamației și îmbunătățirea nivelului de glucoză, Busuiocul oferă protecție împotriva diabetului și a sindromului metabolic. Cercetările au arătat că suplimentarea cu Busuioc poate fi o modalitate sigură și eficientă de a ajută la controlul simptomelor diabetului.
Flavonoizii din Busuioc protejează organismul, împiedicând distrugerile provocate de agenții toxici, la nivel celular. În aceeași măsură, Busuiocul acționează ca agent antibacterian (datorită uleiurilor volatile), împiedicând creșterea și răspândirea bacteriilor.
Antioxidanţii din Busuioc contribuie, de asemenea, la protejarea celulelor albe, cu rol cheie în funcţia imună.
Consumată cu regularitate, apa de Busuioc ajută, printre altele, la menţinerea tinereţii, frumuseţii şi sănătăţii pielii.
Cum se prepară apa de Busuioc, pentru a beneficia de toate proprietăţile ei?
Seara, se pun trei crenguţe de Busuioc într-un litru de apă.
Se acoperă, se lasă până dimineaţa, când se strecoară, iar lichidul rezultat se bea pe parcursul zilei.
Pentru efecte terapeutice maxime, se recomandă cure de minim două luni sau consumul permanent.
Aceeasi apă se poate aplica pe faţă dimineaţa şi seara, pe iritaţii sau muşcături de insecte
În paralel cu aceste cure, schimbarea stilului de viaţă, mai multă mişcare şi o alimentaţie sănătoasă, amplifică efectele miraculoase ale apei de Busuioc.
Mihaela Iliescu