Afterschool, all-inclusive, take-away și breaking news au intrat oficial în Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române (DOOM)

227 0

 „Afterschool”, „all-inclusive”, „take-away” și „breaking news”  se numără printre noile cuvinte incluse în ediția a III-a a Dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române (DOOM), lansat de Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” al Academiei Române. Această ediție are 3.000 de modificări, majoritatea fiind noi forme morfologice ale unor cuvinte deja folosite (ex. „înșală” se poate scrie acum și „înșeală”).

Directoarea Institutului de Lingvistică, Adina Dragomirescu, conferențiar universitar doctor la Facultatea de Litere a Universității din București și cercetător științific în lingvistică a explicat pentru Edpedu.ro  că limba română a evoluat mai repede în ultimii ani datorită migrației și a globalizării, multe cuvinte fiind împrumutate din limba engleză. Primele exemplare ale noului DOOM au ieșit din tipar ieri, 4 ianuarie, curând va putea fi găsit și în librării, dar poate fi consultat și online, pe site-ul editurii.

„Ediția a II-a a DOOM a fost publicată în 2005 și de atunci au mai apărut diferite modificări de normă care au fost cerute de uz, fiindcă utilizatorii au început să prefere anumite forme sau să nu mai respecte norma în anumite privințe. Spre exemplu, la profesor s-a păstrat doar varianta cu accent pe „e”, dar în alte situații s-a completat paradigma la verbe, erau doar două persoane, s-au pus toate persoanele ca dicționarul să fie util și pentru cei care nu sunt vorbitori nativi de română și vor să vadă o formă a unui verb. În plus, s-au mai pus locuțiuni („calea-valea”, spre exemplu). Mai sunt și cuvinte complet noi, împrumuturi din engleză care au apărut în limbă și care trebuiau să fie normate cum ar fi: afterschool, take away, all-inclusive, breaking news, toată terminologia coronavirusului”, a completat Adina Dragomirescu.

Mihaela Iliescu

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *