29 septembrie, ziua internațională a inimii

1190 0

“Inima este ca și vântul. Există atâta timp cât bate…”

”Ziua Mondială a Inimii este un moment important pentru a reaminti că, din păcate, în România, bolile cardiovasculare rămân principala cauză de deces, cu un nivel al mortalității mult mai ridicat decât media europeană. Peste 140.000 de români mor anual din cauza bolilor cardiovasculare, reprezentând aproape 60% din totalul deceselor înregistrate. Estimările indică date la fel de alarmante pe viitor, în special din cauza persistentei factorilor de risc cardiovascular: fumat , hipertensiune arterială, dislipidemie, diabet zaharat, sedentarism, obezitate.

Grav este că incidența bolilor cardiovasculare în rândul persoanelor tinere a crescut”, se arăta pe site-ul Societății Române de Cardiologie

Inima muncește non-stop toată viața. Oferă-i respectul de care are nevoie în fiecare zi cu câteva obiceiuri simple ale căror combinații unice de ingrediente satisfac nevoile zilnice ale fiecărei inimi.
Cultivă-ți pasiunile: fă mai mult din ceea ce îți place și ești pasionat; să îți cultivi pasiunile este una dintre cele mai mari ”bucurii” pe care le poți oferi inimii tale.

Mergi la medic regulat: asigură-te că îți faci cel puțin 2 controale și analize anual.

Asigură-te că dormi suficient: persoanele care dorm 7 ore/noapte au mai puține depozite de calciu în artere decât cele care dorm sub 5 ore sau mai mult de 9 ore.

Fii atent la ceea ce mănânci: 5 sau mai multe porții de fructe și legume în fiecare zi.

Mișcă-te cât mai mult: cel puțin 30 minute de exercițiu fizic moderat pe zi, 5 zile pe săptămână.

Alungă stresul și oboseala din viața ta – pun o presiune enormă asupra inimii (ai grijă să te relaxezi – sport, meditație, citit, ascultat muzică, pictat, scris etc.)

Fundația Română a Inimii și Societatea Română de Cardiologie continuă lupta împotriva bolilor cardiovasculare, celebrând în fiecare an, la 29 septembrie, Ziua mondială a inimii, prin organizarea unor evenimente menite să atragă atenția asupra factorilor de risc cardiovascular.

Corina Enache

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *