Dacă nu ați încercat încă gustul rafinat al castanelor, este timpul să o faceți! Au nenumărate beneficii asupra sănătății!

1083 0

 Folosite de mii de ani ca aliment, grație căruia organismul traversează cu bine perioadele reci, castanele au fost recomandate de Hippocrate în rețetele sale străvechi, dar au apărut și pe lista celor peste 600 de plante și fructe cu puteri vindecătoare ale terapeutului grec Discoride.

În scop terapeutic, de la castanul comestibil se recoltează coaja, florile, frunzele, semințele.

Fructele au o compoziție asemănătoare grâului și sunt o sursă importantă de hidrați de carbon, fosfor, lecitină, vitaminele B1, B2, B6, E și vitamină C (în aceeași cantitate că și citricele, 50 mg la 100 grame de miez). Acestea mai conțin proteine, lipide, calciu, fire, magneziu, mangan, zinc, valoarea lor calorică fiind de 200 calorii la 100 grame (care provin mai ales din carbohidrați).

Piureul de castane este unul din produsele care, prelucrate termic, păstrează în mare parte vitaminele și nutrienții fructului proaspăt.

De obicei, castanele sunt consumate fierte sau prăjite, adăugate în supe sau umpluturi, dar pot fi și măcinate, iar făina se utilizează pentru copt.

Datorită aportului imens de vitamine și minerale, castanele sunt un tonic excelent pentru persoanele aflate în convalescență, pentru copii și persoanele în vârstă, dar și pentru cei care suferă de anemie sau astenie.

Sunt lipsite de colesterol (conțin acid linoleic) și sodiu, fiind o excelentă alegere pentru cardiaci.

Sub formă de infuzie, ajută la tratarea afecțiunilor respiratorii – bronșite sau tuse convulsivă.

Castanele sunt o excelentă sursă de fibre, un tonic muscular, nervos și venos, reduc permeabilitatea capilară, se folosesc cu succes în tratamentul hemoroizilor.

Cum se folosesc?  

Tratamentul trombozei și al varicelor

Se folosește o tinctură, preparată din 250 grame castane cu coajă, într-un litru de alcool de 40 grade – se lasă la macerat, timp de 14 zile. Se strecoară și se păstrează într-o sticlă închisă la culoare. Se consumă 10-15 picături pe zi. Extern, se poate aplica în afecțiunile hemoroidale, varice, flebite și sub formă de frectii pentru artroze la nivelul încheieturilor.

Excelent pentru tratarea varicelor  și a hemorizilor este unguentul, care se prepară astfel: se pune la macerat o cană cu frunze verzi de castan în 100 ml alcool, timp de 24 de ore. Se adaugă 200 grame ulei de cocos sau unt vegetal, eventual se mai încălzește pe o baie de abur. După răcire, se pune în recipiente de plastic sau sticlă și se păstrează la frigider.

 Afecțiuni cardiovasculare și renale

Sunt recomandate fructele, mai ales în afecțiunilor renale, venoase sau arteriale, ale varicelor și hemoroizilor, dar și depresiilor. Potasiul pe care îl au în conținut ajută inima, venele și arterele, iar fierul contribuie la refacerea sângelui. O farfurie cu piure de castane dulci, înainte de micul dejun sau cină, timp de câteva săptămâni, este un remediu bun pentru tratarea hemorizilor și a varicelor.

Extractul din muguri de castan comestibil este un bun drenor limfatic și venos, mai ales la nivelul membrelor inferioare. Se folosește pentru tulburări trofice cutanate, edeme, probleme circulatorii venoase, de menopauză, celulită, colită și rectocolită ulceroasă. Se iau 25-50 picături de trei ori pe zi, în puțină apă.

În cazul degerăturilor sau durerilor reumatice, se recomandă un decoct, preparat din trei, patru castane comestibile mărunțite, la o cană cu apă. Se fierb timp de cinci minute, se acoperă timp de 15-20 minute și se aplică timp de 15 minute pe locurile afectate (sau se fac băi locale).

Se pot folosi și fructe sălbatice, preparate sub formă de decoct sau lăsate la macerat în petrol (mai ales pentru frecții).

 Hernie de disc, spondiloză și sciatică

Se recomandă sâmburii, mai ales în cazul sechelelor după fracturi, dar și pentru plăgi infectate și sindroame febrile.

Atât castanele dulci, cât și cele sălbatice, sunt eficiente în tratarea bolii Parkinson, a accidentelor cerebrale și a afecțiunilor prostatei.

Pentru fragilitatea capilară este recomandat extractul din muguri de castan sălbatic – vasoprotector și descongestionat – foarte eficient în cazul hemoroizilor care sângerează, degerăturilor și insuficientei respiratorii. Se iau 2-5 ml în puțin apa, de trei ori pe zi.

Infuzia, preparată din două lingurițe cu frunze și fructe uscate, la o cană de apa clocotită, este, de asemenea, eficientă. Se poate folosi și sub formă de băi sau cataplasme.

Pentru uz extern este eficient și unguentul, care se prepară astfel: se fierb castanele, se decojesc, se pasează până se obține o pastă, la care se adaugă orice ulei vegetal, în proporție egală cu amestecul obținut.

Sistemul imunitar

Castanele se pot consumă atât coapte, cât și sub formă de piure.

Se fierb 500 grame de castane, se curată de coajă, se trec prin mașină de tocat, se adaugă 300 ml lapte vegetal (orice lapte), o lingură de vanilie și trei linguri ulei de măsline.

Se amestecă până ce se omogenizează compoziția. Se prepară apoi un sirop din 50 grame zahăr, 100 ml apa și două lingurițe de rom. Se fierb ingredientele la foc mic până ce se îngroașă siropul, iar după ce se răcește, se adaugă în pastă de castane. Se poate adaugă și scorțișoară. Se consumă zilnic șase linguri, timp de 30 zile. În plus, acest amestec combate oboseală musculară.

Consumul zilnic a trei castane coapte reduce cu 20% riscul de infarct miocardic, combate oboseala, stresul și anxietatea.  

Vinul din castane este o băutură tonică folosită în dizenterie, diaree și malarie. Se prepară astfel: 50 grame scoarță măcinată se lasă la macerat o săptămâna într-un litru de vin alb natural. Se strecoară și se consumă un păhărel înainte de mese.

Unguentul preparat din castane măcinate, alcool 40%, lanolină, în amestec cu unt de cacao, este un foarte bun supozitor, cu efecte calmante.

Mihaela Iliescu

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *