COMUNICAT DE PRESĂ
Ref : Elevii NU au obligația legală de a păstra camerele web pornite. Impunerea unei astfel de condiții sub amenințarea absenței de la curs sau condiționarea notelor este ilegal. AVE – Asociația Vâlceană a Elevilor susține participarea cât mai activă la orele de curs, însă respinge ferm condiționările nelegale aplicate elevilor.
Pandemia a adus o serie de schimbări în viața elevilor români (și nu numai) prin trecerea subită la învățământul online în masă – pentru care sistemul educațional românesc nu a fost în totalitate pregătit. Astfel, problemele și întrebările nu au întârziat să apară, întrucât căile prin care acest tip de învățare să fie la fel de eficient ca învățarea la clasă încă sunt în dezbatere. Una dintre cele mai presante nelămuriri legate de desfășurarea orelor online o reprezintă obligativitatea folosirii camerelor web, invocată de mulți profesori ca unic mod de a certifica activitatea la cursuri, iar lipsa unei prezențe video în cursurile online fiind echivalată cu o absență completă de la curs, asemenea unei absențe din sala de curs în condiții normale. AVE își dorește să clarifice acest aspect pentru a putea sprijini atât elevii, cât și profesorii, să își concentreze atenția pe aspectele cu adevărat importante din învățarea online.
Întâi trebuie să căutăm baza legală, iar în acest caz legea este limpede. Conform OMEC 5545 Art. 14 Lit. f) elevii au obligaţia de a participa la activităţile online, niciun document oficial menționând obligația de a utiliza camera video atunci când ia parte la școala online. Logica acestei prevederi este lesne de înțeles la o privire amănunțită. În primul rând, nu toți elevii au posibilitatea de a participa prin video la cursuri online, întrucât o parte din ei nu deține dispozitive care să aibă o asemenea facilitate (dispozitivele promise de Ministerul Educației și Cercetării pentru toți copiii defavorizați din România neajungând încă la o mare parte dintre beneficiarii vizați). Apoi, chiar și pentru cei care au primit sau posedă deja dispozitivele necesare, diferențele de semnal și calitate a conexiunii pentru fiecare elev în parte fac uneori ca folosirea conexiunii video să încetinească semnalul audio și astfel să devină un obstacol în accesul la materia predată online. Nu în ultimul rând există considerentul dreptul elevului de a alege dacă și în ce fel se expune filmării și înregistrării sale în timpul orelor de curs. Motivele cu siguranță pot fi mult mai multe variind în funcție de contextul fiecărui elev în parte. Ce este însă cert este că nu se pot face presiuni sau aplica sancțiuni pentru nefolosirea camerei la orele de curs, fapt ce trebuie știut și respectat de toate cadrele didactice.
Totuși, chiar dacă elevii nu au obligativitatea de a porni camerele video în cadrul orelor online, Asociația Vâlceană a Elevilor încurajează participarea cât mai activă la orele de curs, inclusiv prin participarea video, însă doar în condițiile în care aceasta este fezabilă și voluntară. În ciuda circumstanțelor dificile în care ne aflăm, educația trebuie să meargă înainte și, având în vedere că, momentan, învățământul online reprezintă unica opțiune de care dispunem, trebuie să depunem cu toții eforturi pentru a ne asigura că facem ca acest mod de instrucție publică să fie eficient. Implicarea și responsabilitatea fiecăruia dintre noi sunt factorii de care depinde acest mod de învățare pentru a avea succes și ca eforturile tuturor să dea roade.
Asociația Vâlceană a Elevilor și-a propus să fie un partener onest atât pentru elevi cât și pentru instituțiile de învățare, iar în cazul pretinsei obligații de folosi camera video în cursurile online, ca și în orice altă situație problematică, legea trebuie să fie primul ghid, urmată de respect reciproc și căutarea de soluțiii pentru obținerea scopului propus.
Încurajăm deci toți elevii să conlucreze cu dascălii lor pentru a avea o experiență cât mai bogată, mai eficientă și mai plăcută în învățarea online. Încurajăm de asemenea toate cadrele didactice să folosească metode cât mai angajante, creative și energice de a păstra o prezență activă și dinamică a elevilor la orele de curs și mai ales pentru a se asigura că aceștia chiar pleacă cu învățăminte valoroase din fiecare sesiune de școală online.
Amenințarea cu sancțiuni nu este doar ilegală și imorală, ci este și contraproductivă. Pentru ca învățarea să poată funcționa, trebuie acum mai mult ca oricând să facem apel la atragerea spre cooperare și fascinația învățării, decât la amenințarea cu coerciție, cu atât mai puțin coerciție abuzivă și nelegală.
Ne reafirmăm încrederea în buna-credință atât a elevilor cât și a cadrelor didactice și avem convingerea că vom putea depăși incertitudinile acestei perioade și vom putea contribui împreună la îmbunătățirea desfășurării cursurilor online în condiții cât mai bune.
BIROUL DE PRESĂ AL ASOCIAȚIEI VÂLCENE A ELEVILOR
AVE este singura asociație independentă pentru sprijinirea drepturilor elevilor din Vâlcea. Formată din elevi pentru elevi, AVE asigură protejarea drepturilor acestora, oferindu-le sprijin în rezolvarea problemelor privind sistemul de învățământ românesc. Cu ajutorul presei juridice, al implicării membrilor săi și prin colaborarea cu celelalte asociații din România, AVE reușește treptat sa obțină rezultate favorabile elevilor în ariile sale de acoperire: Igienă în Școli, Burse Școlare, Transportul Elevilor și Regulamentele Școlare.