Guvernul amână  reorganizarea agenţilor economici în baza Legii nr. 296/2023 până la vară! Oare ce va face C.N.A.I.R.- SA?

293 0

 Comunicat de presă

 

Sindicatul Drumarilor ”Elie Radu”, sindicat reprezentativ la nivelul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România (C.N.A.I.R.), a semnalat deja problemele existente la nivel organizatoric în cadrul acestei companii şi faptul că aplicarea Legii nr. 296/2023 (legea austerităţii) ar putea afecta profund activitatea acesteia.

Sindicatul s-a implicat activ în redactarea unei analize care să excepteze compania de la aplicarea acestei legi. Urmând exemplul sindicatului, însă într-o manieră mai redusă, se pare că şi conducerea companiei s-a pregătit cu o analiză care să stea la baza unui memorandum de exceptarea parţială a C.N.A.I.R. SA de la aplicarea acestei legi.

Până vineri – 15.12.2023 nu exista niciun memorandum aprobat de Guvern pentru C.N.A.I.R. însă conducerea companiei a decis ca să apese butonul de acceleraţie cu privire la reorganizare: organigramele la nivel teritorial se dispun de la centru, se amesteă structuri, se fac mutări de oameni din teritoriu la centru (pentru a ajunge la fabulosul număr 10, 20 sau 35- care pot determina crearea unor noi structuri, cu noi organe de conducere), se desfiinţează şi se înfiinţează posturi, toate peste noapte! Pentru a face acest lucru se încalcă orice reguli: nu dialog social pentru modificările importante din structuri, nu materiale prezentate nici măcar Consiliului de Administraţie cu măcar 5 zile înainte de şedinţă ca să poată fi studiate, dar să mai spunem reprezentantului sindicatului care participă la aceste ședințe.

Şi uite aşa, sute de oameni sunt afectaţi de aceste modificări, dar nimănui nu-i pasă de mai multe aspecte : e mai important să faci rapid organigrame ca să dai bine politic, decât să le discuţi, să le analizezi cu reprezentanţii celor direct implicaţi, să-ţi respecţi partenerul social de discuţie şi să-i dai materialele din timp pentru a fi studiate, să vină cu posibile îmbunătăţiri, să propună soluţii!

Însuşi legiuitorul a anticipat greutatea luării unor măsuri privind Legea nr. 296/2023 şi a prorogat termenul de aplicare a reorganizărilor cu 6 luni prin pct.12 din OUG nr.115/2023, publicată în M.O. din 15.12.2023, care prevede că „măsurile privind reorganizarea operatorilor economici… inclusiv organigramele, statele de funcţii, regulamentele de organizare şi funcţionare, după caz, se aprobă în condiţiile legii, până la data de 30 iunie 2024”.

Vom vedea luni dacă şi Consiliul de administraţie va lua cu orice preţ măsuri de reorganizare, fără să aştepte un memorandum aprobat de Guvern, fără a comunica înscrisurile partenerului de dialog – sindicatul reprezentativ şi fără a primi cu suficient timp înainte toate actele necesare studierii modului în care această companie doreşte să se reorganizeze.

 

Biroul  presă – Sindicatul Drumarilor” Elie Radu”

Articole asemănătoare

Netrebnicii care ne conduc

Postat de - 19 august, 2020 0
FacebookTwitterUn articol scris de Mihai Eminescu în ziarul “Timpul”, A.D. 1877 despre clasa politică românească. Ce cautã aceste elemente nesãnatoase…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *