Preț corect la gaze și energie

464 0

Comunicat de presă

București, 11 noiembrie 2020, Asociația Energia Inteligentă a relansat campania ”Preț corect la gaze și energie” prin care își propune să aducă informații concrete și accesibile tuturor consumatorilor casnici de gaze naturale și energie electrică.

Piața de energie electrică va fi complet liberalizată începând cu 1 ianuarie 2021, când fiecare client casnic va trebui să își aleagă un furnizor în funcție de nevoile sale specifice și de ofertele concurențiale puse la dispoziție de către aceștia. Ziua de 31 decembrie 2020 este ultima în care mai exista prețuri reglementate pentru clienții casnici, așadar, fiecare consumator casnic trebuie să se preocupe de încheierea unui nou contract, mai avantajos pentru tipul său de consum, după ce s-a informat temeinic în prealabil.

Deși piața gazelor naturale a fost liberalizată la 1 iulie 2020, procesul este cu mult departe de a fi încheiat. Peste 3 milioane de clienți casnici nu au un contract semnat ulterior datei liberalizării pieței de gaze. Este foarte important să avem în vedere că procesul post-liberalizare, în care s-a ”tolerat” ca furnizorii să livreze gaze consumatorilor casnici și după data de 1 iulie 2020, se va încheia la data de 1 iulie 2021, când toți consumatorii trebuie să încheie un contract de furnizare gaze naturale. În lipsa încheierii unui contract de furnizare gaze până la această dată, consumatorii riscă să li se impună tacit oferta stabilită unilateral de furnizorul actual. Singura modalitate de a preîntâmpina această situație este comunicarea de către clientul casnic furnizorului sau actual, până la data de 30 iunie 2021 a refuzului de semnare a contractului sau o solicitare de modificare/completare a condițiilor/clauzelor contractuale prezente.

Așadar, se impune necesitatea unor campanii puternice de informare a tuturor consumatorilor de gaze naturale și energie electrică, care au ca scop conștientizarea de către consumatori a importanței încheierii unui nou contract de furnizare atât a gazelor naturale cât și a energiei electrice, cât și informarea tuturor potențialilor clienți asupra ofertelor din piața, a modului în care își pot negocia noile contracte de furnizare potrivit propriilor nevoi de consum și a modalităților de a-și apăra propriile interese. În negocierea noilor contracte, consumatorii pot avea la îndemână instrumente precum factura proprie care le oferă informații despre prețul actual de la care poate porni negocierea, media de consum și facilitățile de plată sau comparatorul de oferte, pus la dispoziție pe site-ul ANRE, care folosit corespunzător, poate furniza date importante despre noile oferte. Este foarte important în acest moment ca toți consumatorii să aibă acces facil la informații si să fie explicate pe înțelesul tuturor elementele cuprinse în factura la gaze naturale și energie electrică și folosirea comparatorului de oferte.

”Preț corect la gaze și energie” este un proiect marca Asociația Energia Inteligentă (AEI), prin care asociația își propune să vină în sprijinul consumatorilor casnici de gaze naturale și energie electrică cu informații, despre ofertele existente în piață și despre elementele pe care toți consumatorii le pot folosi în negocierea noilor contracte de furnizare, mai avantajoase, potrivite nevoilor proprii de consum. Campania conține interviuri cu furnizorii de gaze naturale și energie electrică, prin care aceștia își prezentă ofertele și serviciile și alte materiale video prin care sunt explicate facturile de gaze și electricitate astfel încât fiecare client să știe ce plătește și folosirea comparatoarelor de oferte atât la gaze naturale, cât și la energie electrică pentru utilizarea lor facilă și corectă de către cei interesați.

Asociația Energia Inteligentă își propune ca prin această campanie să ofere tuturor furnizorilor  oportunitatea de a-și face cunoscute ofertele și în același timp de a facilita accesul consumatorilor la acestea, astfel încât clienții să poată lua o decizie de cumpărare nesentimental și foarte bine informat. În acest mod ne vom aduce cu toții contribuția la crearea unei piețe transparente și competitive.

Primele materiale video realizate în cadrul campaniei ”Preț corect la gaze și energie” sunt mesajul președintelui AEI, Dumitru Chisălită privind scopul acestui demers al asociației și interviul realizat cu un prim furnizor de gaze naturale care a dat curs invitație noastre de a dialoga cu consumatorii – CIS GAZ.

Campania ”Preț corect la gaze” a fost inițiată de Asociația Energia Inteligentă în anul 2015 și a inclus acțiuni precum diseminarea în mass-media de materiale prin care se explică modul în care funcționează piața de gaze și modul de tranzacționare a gazelor; caravana PrețCorectLaGaze care a constat în întâlniri cu consumatorii de gaze din diferite zone ale țării (22 de localități, cu participarea a peste 1200 persoane) pentru a dialoga pe tema pieței de gaze și a rolului deosebit de important al consumatorului pentru asigurarea funcționării acesteia; organizarea de mese rotunde cu participarea oficialităților în vederea discutării problemelor pieței de gaze; Buletinul Prețul Gazelor Naturale în România realizat și publicat în premieră de AEI, singurul buletin care prezintă evoluția prețului gazelor naturale pe piața din România și din lume și tendințele pentru următoarea perioadă.

”Piața liberalizată a gazelor naturale și energiei electrice fără consumatori informați, încurajați să intervină, susținuți să negocieze, capabili să analizeze diverse oferte, determinați să acționeze responsabil, prudent și fără a se lăsa constrânși, nu va fi decât o altă dezamăgire pentru poporul român” este de părere Dumitru Chisăliță, Președintele Asociației Energia Inteligentă.

Despre Asociația Energia Inteligentă

Asociația Energia Inteligentă (AEI) reunește profesioniști din domeniul gazelor naturale, hidrogenului, energiei electrice și eficienței energetice. Membrii săi militează pentru un preț corect al gazelor și pentru creșterea transparenței în piața de energie din România.

AEI este o organizație non-profit al cărui scop principal este acela de a contribui la o mai bună informare a consumatorilor casnici și non-casnici de gaze și energie pentru ca aceștia să poată fi mai bine pregătiți pentru negocierea contractelor de achiziție și pentru a putea înțelege corect facturile pe care le plătesc.

AEI este și va rămâne un partener de dialog pentru toți participanții la piață, fie că sunt furnizori, producători, operatori, proiectanți, constructori, instituții, reglementatori, ministere, politicieni, angajați din sistem sau reprezentanți ai mass-media.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *