Expoziția Tradițională “de Crăciun”

843 0

În același spațiu primitor și generos  al   Galeriei de Artă “ Constantin Iliescu”  a Consiliului Județean Vâlcea, s-a vernisat online joi, 10 decembrie la ora 13,  expoziția “De Crăciun” a Centrului Județean pentru Conservarea Culturii Tradiționale Vâlcea.

Avem plăcerea de a vă prezenta frumoasele cuvinte de apreciere ale doamnei consultant artistic, Mioara Comănescu- Plop, despre lucrările cu caracter de sărbători religioase și iarnă, menite să ne încălzească sufletele:

“ Expoziția are două componente : artă religioasă și lucrări reprezentând iarna. Au contribuit la realizarea atmosferei premergătoare “ Sărbătorii sărbătorilor” (am numit Crăciunul) un număr de 22 artiști vizuali vâlceni: Florin Safta, Emil Pieloiu, Carmen- Elena Dina, Diana- Maria Mitulescu, Gabriel Medvedov- Rotomeza, Steluța Zelici- Dumitrescu, Elena- Dana Ghigeanu, Violeta Țuicu, Vergil Enache, Constantin Codoi, Mariana Bălescu, Manuela Deaconu, Gabriela Talabă, Gabriela Trușcă, Camelia Piele, Diana Mătușa, Simona Lungu, Geliana Șchiopu, Elena- Carmen Mocică, Monahia Ioanichia, Viorica Belu, Miruna Mîrzoi.

În discursul lor plastic dar și duhovnicesc( în cazul icoanelor) utilizând tehnici și suporturi diverse, ei aduc în fața receptorului o imagine generală a ceea ce înseamnă și presupune Crăciunul. Descris concret de către profetul Isaia încă din perioada Vechiului Testament și sintetizat atât de bine de către Psalmistul David( Dumnezeu este Domnul și S-a arătat nouă), Crăciunul în viziunea artiștilor vâlceni, grație experienței artistice și trăirii spiritului Crăciunului, dau naștere unei frumoase armonii între partea imagistică și canonică(la icoane) precum și compozițională, controlată cu sensibilitate și talent.

Demers duhovnicesc și artistic totodată, expoziția este o doină de dor (dor de tot ce înseamnă normal), pictată în culorile vârstelor dar, mai ales, a sentimentelor. Emoția artistică, impresiile, subconștientul, mentalul, fantezia, visele și trăirile lor sunt un izvor dătător de frumos și născător de artă, în numele echilibrului artistic și psihic, într-o trăire curată, tradițional românească, ce aduce în sufletele noastre această mare sărbătoare a creștinătații, înomenirea Domnului Nostru IIsus Hristos Cel ce a venit pe lume “pentru că, oricine crede în Mine să nu rămână în întuneric.”

Artiștii vâlceni, pe această cale, urează tuturor românilor profundă sănătate și Lumină, în numele tradiției și credinței noastre românești, un An Nou frumos și speranța de mai bine.

“La mulți ani, România!” Mioara Comănescu- Plop.

Ne dorim și sperăm la o revedere, cât de curând, cu acești minunați artiști vizuali, slujitori ai artelor dar și cu toți ceilalți iubitori de frumos.

 

Corina Enache

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *