A stat trei luni în ghips după ce a căzut la linia de sosire!

404 0

Cosmin Dumitrache, cel mai bun atlet român în probele de 60 de m și 110m garduri, a ratat un campionat mondial din cauza unor fracturi la gleznă și la încheietură.

 Cosmin Dumitrache a reușit să rămână numărul unu în atletism la 110m garduri și în 2020, an în care a câștigat trei medalii de aur.

 „A fost un an ciudat, dar interesant,  pentru că am trecut prin multe schimbări, care ne-au învățat să ne adaptăm, să trecem de la o situație la alta… A fost un an plin de surprize. E o senzație plăcută când văd că sunt tot primul. Se văd rezultatele muncii de la antrenament și încerc să rămân și de acum înainte la fel și chiar să devin mai bun” – Cosmin Dumitrache, campion național de seniori în probele de 60m și 110m garduri. 

Cosmin a început să practice atletismul în clasa a cincea, când un profesor l-a văzut și l-a trimis la un concurs.

„Până atunci nu știam de acest sport, eram mic, am fost de curiozitate să văd ce se întâmplă, am alergat destul de bine, am fost al doilea și mi-a stârnit interesul” – Cosmin Dumitrache, campion național de seniori în probele de 60m și 110m garduri.

Cu basul în căști înainte de start

În cei 16 ani de atletism de performanță, sportivul a avut parte și de câteva accidentări de care să își aducă aminte. Una dintre ele l-a ținut departe de sport trei luni.

”În 2011, la Campionatul Național de Juniori 2, am încercat să fac o sosire mai spectaculoasă și am căzut destul de urât. Am avut fractură la gleznă și la încheietură. M-a costat tot anul 2011. Am ratat Campionatul Mondial…nu am putut particip pentru că am stat trei luni în ghips”- Cosmin Dumitrache, campion național de seniori în probele de 60m și 110m garduri. 

Atletul nu are superstiții, dar înaintea fiecărui start ascultă un anumit gen de muzică.

„Îmi place să ascult muzică tare, să se audă basul, simt că basul mă motivează, îmi dă o încredere în mine și multă putere. E tot ce am nevoie la start, iar gardurile sunt prietenele mele. Înainte de start, mă gândesc că abia aștept să trec peste garduri să scap de ele cât mai repede” – Cosmin Dumitrache, campion național de seniori în probele de 60m și 110m garduri. 

Este pasionat de mașini

Când nu e la concursuri sau la antrenamente, Cosmin își face timp pentru pasiunea sa.

„Îmi place foarte mult să lucrez la mașină, să mai desfac un șurub, să îl strâng, să mă asigur că e curată și în interior și la exterior, tot timpul îmi găsesc ceva de făcut. Îmi plac la nebunie mașinile”- Cosmin Dumitrache, campion național de seniori în probele de 60 m și 110m garduri.

A pierdut șirul gardurilor lovite de când face proba

Până să concureze în probele de 60m și 110m garduri, Cosmin a trecut prin mai multe etape în atletist.

„Toți cei care m-au văzut mi-ai zis că aceasta este proba care mi se potrivește cel mai bine. Și am rămas la garduri. Mie mi se pare o probă ușoară” – Cosmin Dumitrache, campion național de seniori în probele de 60m și 110m garduri.

În 10 ani de când practică această probă, atletul spune că a pierdut numărul gardurilor pe care le-a lovit în timpul concursurilor.

„De multe ori se întâmplă în cursă că nici nu realizezi că lovești un gard. Este atât de mare adrenalina, motivația și concentrarea, încât nu simți. Te trezești la sosire că te doare puțin glezna sau genunchiul, dar nu ști ce gard ai lovit” – Cosmin Dumitrache, campion național de seniori în probele de 60m și 110m garduri. 

Pentru a face sport de performanță, sacrificiile sunt pe măsură, iar Cosmin le trăiește de când s-a apucat de atletism.

„Sacrificăm viața de zi cu zi, pentru că sportul presupune un job 24 ore din 24. Și acasă, după antrenament ,tot la muncă ești! Trebuie să te odihnești, să ții cont de ceea ce mănânci, nu prea poți să ai scăpări” – Cosmin Dumitrache, campion național de seniori în probele de 60m și 110m garduri.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *