Noi platforme de colectare a gunoiului de grajd finanțate de MMAP în județul Vâlcea

635 0

Vineri, 22 ianuarie, au fost recepționate două noi platforme finanțate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) prin Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” (CIPN). Fermierii din comuna vâlceană Fârtățești au acum la dispoziție două platforme comunale pentru colectarea și gestionarea gunoiului de grajd în strictă conformitate cu reglementările europene și naționale în vigoare privind prevenirea poluării apelor cu nitrați din surse agricole.

Valoarea totală a investiției este de 3.544.822,84 lei, din care un procent de 94,5% a fost suportat de către MMAP, prin CIPN, contribuția locală fiind de 5,5%. De gestionarea platformelor se va ocupa UAT-ul localității beneficiare, activitatea urmând să fie monitorizată de către MMAP.

Investițiile finanțate de MMAP oferă autorităților locale, pe lângă platforma propriu-zisă, și un set de utilaje destinat colectării, manevrării, compostării și împrăștierii gunoiului de grajd: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o mașină de împrăștiat compostul și o cisternă vidanjă. Practic, UAT-urile sunt în măsură să implementeze un serviciu public pentru managementul dejecțiilor provenite de la animalele din gospodării și fermele mici.

Gospodărirea gunoiului de grajd la nivel de comună s-a dovedit cea mai eficientă soluție pentru combaterea poluării cu nitrați, având în vedere specificul României. Țara noastră are peste 3 milioane de ferme mici sau gospodării de subzistență, care nu au posibilitățile necesare tratării corespunzătoare a bălegarului, fapt care generează o poluare difuză la nivelul comunelor. Pe lângă beneficiile de mediu, fermierii și gospodarii care au încheiate contracte cu platforma comunală și fac dovada predării gunoiului de grajd sunt considerați, de către APIA și AFIR, conformi din punctul de vedere a capacităților de stocare. Fapt care îi scutește pe aceștia de investiții proprii în platforme individuale.

În plus, există și avantajul beneficierii unui îngrășământ organic de bună calitate, stația de compostare de la Prisăcani fiind destinată accelerării procesului de transformare a gunoiului de grajd în compost (mraniță), pentru a fi valorificat în agricultură. Volumul de gunoi de grajd care poate fi procesat anual prin aceste investiții este de cca. 3.100 mc, ceea ce înseamnă o cantitate de cca. 2.325 tone.

Investițiile care continuă dezvoltarea infrastructurii de gospodărire a gunoiului de grajd sunt finanțate de Guvernul României,printr-un împrumut de la Banca Mondială. Bugetul de investiții alocat de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor prin proiect, pentru perioada 2017-2022, este de 36,32 milioane Euro.

Mai multe detalii sunt disponibile pe www.apanoastra.ro, secțiunea “Platforme”.

DIRECȚIA DE COMUNICARE, TRANSPARENȚĂ ȘI IT

Articole asemănătoare

Ce facem cu căpușele?

Postat de - 15 iulie, 2021 0
FacebookTwitterSubiecte de sezon Numărul persoanelor mușcate de căpușe este în creștere. Medicii spun că oamenii trebuie să fie foarte atenți,…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *