„Take, Ianke și Cadîr”, la Teatrul Municipal „Ariel”

1385 0

Scrisă în 1932, piesa „Take, Ianke şi Cadîr” de Victor Ion Popa a trecut proba timpului şi a devenit unul dintre cele mai populare şi mai montate texte interbelice din literatura dramatică românească. Povestea celor trei mici negustori – un român, un evreu şi un turc – a căror tihnă monotonă e tulburată de o dilemă de ordin personal, redefineşte relaţiile interetnice şi, în profunzime, cele interumane. Pe fondul tensiunilor sociale globale provocate de fenomenul migraţiei şi a relaţiilor uneori încordate şi alimentate politic dintre minorităţile etnice şi populaţia majoritară, „Take, Ianke şi Cadîr” formulează întrebări şi propune răspunsuri actuale într-o manieră plină de umor, în care slăbiciunile umane sunt tratate cu o ironică indulgenţă, iar posibilităţile de negociere prin înţelegere reciprocă sunt evidenţiate cu o inteligenţă fină.

Victor Ion Popa, om de teatru polivalent (dramaturg, regizor, profesor, scenograf), oferă prin acest text simplu o mostră de umanitate caldă şi de toleranţă între etnii diferite.

Acum vreo 40 de ani am avut ocazia minunată, alături de părinții mei, de a vedea la Râmnicu Vâlcea această piesă într-o interpretare memorabilă cu  trei uriași actori ai Teatrului Național București: Alexandru Giugaru (Take), Ion Finteşteanu (Ianke) şi Marcel Anghelescu (Cadîr), care au fixat o piatră de hotar în istoria interpretării celor trei negustori bonomi şi “concurenţi”.

Mai târziu, am vizionat  la Televiziunea Română spectacolul în viziunea regizorului Grigore Gonța, având ca protagoniști pe cei trei monștrii sacri: Radu Beligan, Gheorghe Dinică și Marin Moraru.

Curierul de Râmnic, invitat permanent la premierele Teatrului Municipal „Ariel”, a revenit cu mare plăcere la acest nou și așteptat eveniment, reprezentarea acestei piese de referință a teatrului românesc.

Am putut să luăm parte la o reprezentație comparabilă cu cele ale predecesorilor, marii noștri actori, care va rămâne cu siguranță în memoria tuturor. Cu toții, actori, regizor, scenograf și colaboratori au reușit  din nou sa realizeze un spectacol de zile mari. Putem afirma acest lucru văzând și interesul deosebit al spectatorilor și numeroasele aplauze ce au subliniat deosebita prestație.

Mulțumim pentru primirea călduroasă și felicităm, încă o dată, întreaga echipă a Teatrului Municipal „Ariel” pentru acest eveniment deosebit. Recomandăm tuturor iubitorilor de teatru și de frumos să participe și să traiască momente de neuitat, alături de aceștia.

Argumentul lui Vlad Popescu evidențiază viziunea sa regizorală cu privire la această comedie:

„Lucrurile sunt simple și de când lumea în această piesă, însă nu mai puțin profunde și uneori chiar foarte profunde și pline de adevăr. De aceea are succes și în zilele noastre. Din păcate…
​ Spun din păcate fiindcă noi oamenii nu am înțeles nici până acum că iubirea, atunci când nu e o toană, e mai presus de orice.
​Nu am înțeles că tot ce ne desparte în general este o altă formă de a spune același lucru, atâta timp cât este autentic și trăit interior. Fie că e vorba de „diferențe” culturale sau religioase, sau poate mai ales?!
​Cum spune Cadîr vorbind de aparență și esență: „Asta coaja de la nucă este, bună este, dar nu nuca este bre! așa că nu păcat la nuca fără coajă, păcat la coaja fără nucă!”
​Așadar, „Take, Ianke și Cadîr” este o comedie despre cum diferențele culturale și religioase ne pot distanța, degrada și distruge relațiile și cum iubirea absolută le poate șterge și unii întru ceva mai bun, mai aproape de Dumnezeu.
​Cred că e foarte propice să vorbim tocmai astăzi despre lucrurile acestea, chiar dacă ele sunt, așa cum precizam mai sus, de când lumea, pentru că ele ne redau speranța că vom înțelege, mai devreme sau mai târziu lecția profundă a iubirii.”

Din distribuția (după personaje) fac parte actorii:

 

Take – Dan Constantin
Ianke – Gabriel Popescu
Cadîr – Camelia Constantin
Ilie – Alin Păiuș
Ionel – Emanuel Bighe
Ana – Rada Constantinov
Safta – Georgiana Marin

Regia – Vlad Popescu

Scenografia – Mihaela Popescu

Echipa tehnică:

Asistent regie: Georgiana Marin

Regizor tehnic: Claudia Neacșu și Cristian Bunescu

Light design: Ionuț Marinache

Sound design: Liviu Toma, Sebastian Neacșu

Artist plastic – Butaforie: Diana Mitulescu

Artistist plastic – Costume: Carmen Prodan

Recuziter: Valentin Cîrciumaru

Costumieră: Anca Șerban

Mașiniști: Adrian Petrescu, Nicolae Arniceru, Cristian Constantin

 

Reprezentațiile,  avanpremiera și premiera, au avut loc în 30 și  31 ianuarie 2021,  începând cu ora 18:00, la Cinema „Geo Saizescu”.

Au fost respectate toate restricțiile impuse de pandemia SARS-COV-2, accesul publicului în sala de spectacol fiind restrâns la 30% din capacitate.

Vă recomandăm să vedeți un nou spectacol de excepție în interpretarea minunaților actori ai Teatrului  Municipal „Ariel”!

Pentru mai multe detalii privind activitatea Teatrului Municipal „Ariel” Râmnicu Vâlcea, urmăriți:

http://www.arieltheatre.ro

https://www.facebook.com/teatrul.ariel/

Corina Enache

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *