Vâlcean la origine, premierul Florin Cîțu are un program de lucru foarte intens.
La finele săptămânii trecute, acesta a făcut câteva declarații de interes public, ce merită atenție. Vestea bună este că România ar putea intra în spațiul Schengen în acest an, însă adoptarea monedei euro va fi posibilă în 2027 sau 2028.
„România este gata să intre în Schengen din 2011. Vom face tot posibilul să avem un raport favorabil al MCV. Dacă toate lucrurile merg bine, și am început cu desființarea SIIJ, și avem un raport favorabil, putem să sperăm să continuăm discuțiile de aderare la Schengen chiar de anul acesta, însă depinde de noi. Vrem să facem reformă? Haideți să respectăm recomandările Comisiei Europene, ale Comisiei de la Veneția. Corectăm ce au stricat pesediștii în justiție cât mai repede și apoi veți vedea că ne îndreptăm spre zona Schengen. Dacă facem ce trebuie pentru acest MCV, în vară, raportul va fi pozitiv”, a subliniat premierul.
Pensiile speciale vor dispărea odată cu reforma bazată pe contributivitate
Premierul Florin Cîțu spune că problema pensiilor speciale va fi rezolvată după ce se va face reforma sistemului de pensii, când toate pensiile se vor acorda pe bază de contributivitate, dar a subliniat că decizia în acest moment nu este la guvern, ci la Parlament.
„Eu cred că vom rezolva problema pensiilor speciale atunci când vom rezolva problema acestor două Românii: unii care sunt speciali şi unii care nu sunt speciali.”. Potrivit acestuia, sunt necesare atât o reformă a legislaţiei muncii, cât și a întregului sistem de pensii, corelată cu reducerea demografică. „În 15 ani de zile, deficitul va creşte, iar cei care vor lucra nu vor mai putea să plătească pentru cei care vor ieşi la pensie, între care voi fi şi şi eu. Trebuie să gândim de astăzi un mod de a rezolva această problemă”, a explicat Cîţu.
Funcțiile de conducere în administrația publică să fie pe mandate și prin rotație
Premierul va propune luni, în cadrul coaliției de guvernare, ca funcțiile de conducere să fie pe mandat, iar funcționarii să treacă la alt departament, prin rotație, după două mandate. Aceasta ar putea fi o soluție pentru a avea un sistem public cu funcționari performanți.
Acordarea sporurilor și a veniturilor ar urma să se facă în funcție de performanță. „Am întrebat public dacă românii au simțit că în ultimii 4 ani performanța aparatului bugetar s-a dublat.”, a declarat acesta unei televiziuni centrale. „Voi propune luni în coaliție ca în administrația publică locală și centrală, anumite funcții de conducere – director general, secretar general, secretar general adjunct – să fie pe mandat. Mandat de maximum 6 ani, la 3 ani cu reînnoire a mandatului, cu evaluare, cum se întâmplă în toate țările țările dezvoltate în administrația publică. Mai mult, aș dori să facem și o rotație: după două mandate, trebuie să te muți în alt departament. Lucrurile trebuie să se miște în această direcție, trebuie să avem un aparat de funcționari publici performanți, evaluați transparent și remunerați în funcție de performanță. Trebuie să începem să avem o aministrație publică responsabilă”.