„Guvernul Dăncilă alocă pentru educație cel mai mic buget din UE, raportat la PIB, arătând astfel cât de puțin prioritară este Educația pentru guvernarea curentă”, declara, în campania sa electorală, în octombrie 2019, Dan Barna, acum vicepremier în Guvernul Cîțu.
Iată ce promitea atunci Dan Barna: “ Nu putem pretinde calitate a învățământului în școli care nu au profesori calificați și nu au toalete, apă curentă și căldură. Alocăm fonduri speciale pentru formarea profesională inițială și continuă a personalului din învățământ precum și pentru atragerea cadrelor didactice către zonele geografice cu deficit de profesori”.
Tot în 2019, în momentul rectificării bugetare din luna august, atunci când au fost tăiate sume importante din bugetul educației, Dan Barna era la fel de vehement în critici: “Educația a fost și este subfinanțată ani de zile nu dintr-o greșeală, ci printr-o politică intenționată, pentru că oamenii mai puțin educați sunt vulnerabili electoral, sunt masa de manevră a PSD de zeci de ani de zile. România nu are altă șansă decât investiția în educație”
Potrivit unui document prezentat de Ministerul Educației, în 2019 execuția bugetară a fost de 2,57% din PIB, iar în 2020, de 2,72% din PIB. În 2021 alocarea este de 2,55% din PIB.
Totuși, Dan Barna nu a avut nicio poziție publică până acum legată de alocarea de către guvernul din care face parte a unui buget de doar 2,55% din PIB, mai mic decât bugetul pe care-l critica în programul său electoral.
Suma pe care Ministerul Educației o va primi de la Bugetul Statului este de 28,507 miliarde lei, iar raportată la PIB-ul estimat de 1116,8 miliarde lei, pe care s-a construit bugetul 2021, înseamnă 2,55% din PIB.
Suma este mai mică decât alocarea din 2020, când s-au primit 30,574 miliarde lei, cu peste 2 miliarde de lei mai mult, potrivit Ministerului Finanțelor. Suma primită anul trecut, inclusă în acest calcul, este fără procentul pentru cercetare.
Din banii alocați, 20,031 miliarde lei sunt cheltuielile de personal, adică banii de salarii, care reprezintă 70,2% din buget, potrivit fișei de buget a Ministerului Educației.
Cităm din Programul de Guvernare 2020-2024: “Se asigură finanțare pentru resurse de învățare și pentru infrastructură educațională, conform standardelor naționale, inclusiv pentru extinderea cu prioritate a infrastructurii către acele zone în care cea existentă este insuficientă sau neadecvată.”
“Funcționarea performantă a unui sistem modern de învățământ beneficiază de un management profesionalizat, capabil să implementeze, monitorizeze și să ofere feedback politicilor publice din educație, în toate unitățile de învățământ.”
“Programul de guvernare își propune să demareze implementarea viziunii dezvoltate în cadrul Programului Național „România Educată” propus de Președintele României. Pentru operaționalizarea acestei viziuni, Guvernul va susține creșteri graduale, până în anul 2024, pentru finanțarea educației, de până la 18% din bugetul național (6% din PIB) și de până la 3% din bugetul național (1% din PIB) pentru finanțarea publică a cercetării.”
Păi, domnilor guvenanți, unde este creșterea graduală? Apoi, depolitizare și profesionalizare la toate nivelurile, investiții în infrastructura școlară și minim 6% din PIB. Altfel, nu putem vorbi despre o educație de calitate.
Când se vor întâmpla toate acestea? Și, mai ales, cu cine?
Sursa foto: gov.ro
Curierul de Râmnic