Atenție, vâlceni!
Cresc păduri de vile și palate în jurul Râmnicului. Nimeni nu se întreabă dacă sunt ridicate atât de rapid din muncă cinstită sau prin diverse modalități. Unele sunt gata în nici două luni. Și sunt imense!
Alții, în schimb, nu se descurcă la fel de bine. Pandemia a aruncat în aer mediul de afaceri. Doar bugetarii sunt feriți, la loc sigur și cu salariile înghețate, mai mici sau mai mari, cum au apucat, fără a fi diminuate. Într-un fel, sunt norocoși. Ceilalți se descurcă cum pot. Unii muncesc pe brânci, își completează veniturile cu alte activități legale, alții, ilegale.
A lua cu asalt mall-urile și magazinele de cartier, ori piețele publice, târgurile sau locurile de desfășurare al unor evenimente, pentru a-ți îndesa articole de îmbrăcăminte, parfumuri sau hrană sub haine, pare să fi devenit o practică frecventă. Și nu e nouă, dar acum a luat din nou amploare, legile fiind permisive.
Săptămânal, camerele video ale firmelor surprind diverse individe care încearcă să se ferească cu mai mult sau mai puțin succes de raza camerelor video, pentru a strecura în sacoșe, genți și sub haine produse luate fără jenă, de pe rafturi. Uneori sunt surprinse de câtre angajați, alteori, nu. Dacă realizează că au fost înregistrate, aruncă repede marfa, pitind-o după standuri, ori spun că aveau de gând să o plătească. De câte ori nu ați găsit produse de un fel în locuri nepotrivite?
Există și situații când, astfel de magazine au un singur angajat, de obicei femeie, care observă acțiunile, dar îi este teamă să intervină. Până la sosirea agenților de pază, autoarele se fac nevăzute. Și nimeni nu le caută după imaginile înregistrate, pe motiv că nu constituie probă, ori că nu au fost prinse în fapt.
Autoarele cunosc aceste lucruri foarte bine, tocmai de aceea și practică acest obicei.
Cumpărătorii s-au obișnuit să își ferească gențile, rucsacurile și buzunarele, însă, în agitația din magazine, mulți uită. Oamenii sunt grăbiți și stresați. Unii fac și greșeala de a-și așeza portofelele sau gențile pe cărucioarele cu marfă și astfel, au uneori surpriza de a se trezi că nu mai au cu ce plăti la casă.
Atenție la uși și porți!
Ușile care nu sunt încuiate pot fi tentante pentru hoți. Aceștia intră în scările blocurilor cu diverse pretexte : fie că aduc corespondența, fie că vizitează un cunoscut. Oamenii, binevoitori, le deschid de la interfon. Odată intrați în blocuri, aceștia încearcă ușile apartamentelor și uneori, le găsesc descuiate, acasă fiind doar copiii mici. Dacă sunt surprinși, motivează că au greșit ușa. Există situații când hoții surprinși pot deveni agresivi. Și se încheie tragic.
Nici casele particulare nu sunt scutite de astfel de vizite. Gospodăriile neasigurate cu sisteteme de închidere eficiente sau cu paza cu câini pot fi vulnerabile. Și, uneori, vizitatorii pleacă chiar și cu câinii.
K.R.