Vâlceni, vreți să știți unde vă puteți infecta cel mai frecvent? Noi vă spunem, voi vă feriți

1221 0

Fiecare din noi ne întrebăm, îngrijorați, care sunt locurile cele mai periculoase, unde ne putem infecta cel mai frecvent cu coronavirus.

Cei de la Institutul Pasteur răspund: cele mai multe infectări au loc în familie, aproximativ 63%. Cercetătorii tocmai au făcut publice rezultatele parțiale ale unui studiu ce vizează locul și modul în care este transmis coronavirusul.

Ne putem infecta când stăm împreună la masă, fie că acest lucru se întâmplă acasă, la serviciu sau la un local public. Cum ne putem proteja în cazul jobului? Simplu. Dacă este posibil, muncind sau învățând de acasă.

Un al doilea factor îl constituie călătoriile în străinătate, care au un risc crescut de infecție (53%). Restaurantele, barurile sau sălile de sport prezintă riscuri ridicate, mai puțin periculoase, însă, sunt magazinele, sălile de clasă sau bisericile, chiar și saloanele de coafură, desigur, cu condiția să respectăm cu strictețe măsurile privind purtarea măștilor sanitare și regulile de distanțare.

Relativ sigure, cu aceeași condiție a respectării cu sfințenie a măsurilor de siguranță, sunt și transportul public sau practicarea sporturilor în aer liber.
În ultima perioadă, însă, foarte multe persoane obișnuiesc să meargă pe pârtii, care devin foarte aglomerate, însă este bine că aceasta se întâmplă în aer liber și că oricum, majoritatea poartă măști din proprie initiativă, de frica amenzilor sau pentru că personalul calificat de acolo îi îndeamnă permanent să se protejeze.

Aproape jumătate dintre persoanele pozitive cunosc persoana care le-a infectat. Partea mai puțin bună este că mulți nu se izolează de la primele simptome, sperând că trec printr-o banală răceală sau printr-o gripă mai neplăcută, însă pot avea confirmarea odată cu rezultatul testului. Sau, foarte frecvent, nu se testează deloc, o cauză fiind prețul testelor, ca și posibilitatea ca, acum să-ți faci testul și să iasă negativ și în câteva zile să constați că l-ai contactat între timp, poate chiar în vreo sală de așteptare.

Studiul celor de la Pasteur a fost realizat între 1 octombrie 2020 și 31 ianuarie 2021, pe un eșantion de  77.208 de persoane cu infecție acută cu SARS-CoV-2.

K.R.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *