Salariul mediu a scăzut față de decembrie.  Angajații IT au în continuare cele mai bune salarii

584 0

Potrivit Institutului national de Statistică, câştigurile salariale medii nete din ianuarie au fost mai mici comparativ cu decembrie și ca urmare a nerealizărilor de producţie ori încasărilor mai miciSalariul mediu net din România a scăzut la 3.395 în luna ianuarie 2021.  Valorile cele mai mari ale salariului mediu net s-au înregistrat în domeniul IT (8.107 lei/lună), iar cel mai mic salariu mediu (1.732 de lei/lună) a fost în industria HORECA.

De asemenea, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5.549 lei, cu 357 lei (-6%) mai mic decât în luna decembrie 2020.

Primele salariale și alte bonificații din decembrie au fost de vină pentru un câștig salarial mai mic în ianuarie, în majoritatea activităţilor din sectorul economic . Un alt motiv l-au constituit nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), cât şi a angajărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie din unele activităţi economice, potrivit celor de la INS.

 

Cele mai însemnate scăderi ale câştigului salarial mediu net ( între 16% şi 24%):  intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), fabricarea produselor din tutun, transporturi pe apă, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, industria metalurgică, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului.

Cele mai importante creșteri ale câştigului salarial mediu net ( 5,4%):  extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (+5,4%), ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime anuale sau pentru performanţe deosebite).

 

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, astfel: în sănătate şi asistenţă socială (-2,6%), în administraţie publică (-1,3%), respectiv în învăţământ (-1,1%). Anul acesta au fost înghețate și salariile la buget. Totuși, comparativ cu luna ianuarie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 6,5%.

Indicele câştigului salarial real a fost 103,4% pentru luna ianuarie 2021 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent şi 92,6% faţă de luna precedentă.

C.R.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *