Cristian Buican, initiativă privind eliminarea unor practici comerciale neloiale ce lovesc în producători și consumatori, deopotrivă

555 0

Liderul PNL Vâlcea, deputatul PNL Cristian Buican tocmai a inițiat o propunere  legislativă menită a elimina, sau cel puțin, a descuraja și, eventual, sancționa practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi, în cadrul lanţului de aprovizionare din domeniul agricol şi alimentar. Proiectul a fost supus adoptării în procedură de urgenţă.
Ideea a fost îmbrățișată și de mai mulți specialişti din cadrul Ministerului Agriculturii și de principalele organizaţii ale producătorilor agricoli şi din industria alimentară, invitate să participle la consultări.

Liberalul a observat și a fost atenționat nu o dată asupra acestor practici neloiale.

“Este prima reglementare de pe piaţa românească a raporturilor dintre furnizorii de bunuri agricole şi alimentare şi cumpărătorii comercianţi ai acestora. Am remarcat, nu o dată, existenţa pe piaţă a unor practici anticoncurenţiale şi inechitabile faţă de producători, folosirea neloială, de multe ori, a forţei de negociere mult mai mare a lanţurilor de retail, care au generat nemulţumire în rândul producătorilor, precum și deficiențe în lanţul de producţie, comercializare sau consum. Astfel, cetățeanul a fost afectat, fie ca producător, lucrător sau consumator”.

Tocmai din cauza acestor practici, Uniunea Europeană a emis Directiva 2019/633 a Parlamentului European și a Consiliului Europei, din 17 aprilie 2019, privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar: Aceasta trebuie adaptată în legislaţia naţională până la 1 mai 2021.

Buican mai e de părere că, aceste contracte dintre furnizori şi cumpărătorii comercianţi reprezintă o problemă socială și generează neplăceri, iar aceste lucruri au început să se remarce după ce România a intrat în UE.

Prin adoptarea acestei propuneri legislative sunt apărate drepturile producătorilor, cumpărătorilor, comercianţilor şi consumatorilor, fiindcă se respectă, în mod egal, interesele fiecăreia din părţi.

C.R.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *