O premieră în sistemul energetic românesc: cărbunii au ieșit din topul producătorilor de energie

555 0

Cărbunii au dat, anul trecut, 16,5% din energia României, situaţie fără precedent, în contextul în care marile termocentrale din bazinul Olteniei s-au situat mereu la peste 20% din mixul energetic, conform Ziarului Financiar, citat de Mediafax.

Potrivit datelor din raportul anual al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), energia verde a avut anul trecut o contribuţie de 15,4% în mixul energetic local, cea mai mare parte fiind asigurată de eoliene, având toate şansele ca anul acesta să depăşească producţia pe cărbune.

După  mulți ani în care cărbunii au fost mereu pe podiumul producătorilor de energie, anul acesta este primul în care marile centrale părăsesc clasamentul. Ca urmare, gazul a devenit a treia forţă în sistemul energetic local, cu o pondere de 18,17%, după hidro, cu 29% şi nuclear, cu aproape 21%.

Această situație reflectă schimbarea majoră prin care trece sistemul energetic local şi, probabil, va fi urmată de o reducere constantă a ponderii cărbunilor pe termen lung, în paralel cu creşterea producţiei de energie verde şi a celei pe gaz.

Mihaela Iliescu

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *