Dr. Marius Geantă: virusul se modifică pe măsură ce trece de la o persoană la alta, dar numărul de modificări potențiale este limitat

355 0

Marius Geantă, co-fondator al Centrului pentru Inovație în Medicină, a explicat la Digi24 că virusul se modifică pe măsură ce trece de la o persoană la alta, dar că numărul de modificări potențiale ale virusului este limitat. El a spus că mutațiile și variantele apărute pot fi identificate prin secvențiere genomică.

Marius Geantă a vorbit despre noua variantă de coronavirus identificată în România, care prezintă atât caracteristicile tulpinii britanice B1.1.7, cât şi mutaţia E484K, care potrivit unor studii poate reduce eficienţa vaccinurilor împotriva virusului.

Virusul se modifică și este important să-l putem evalua, a spus cercetătorul.

„Mutațiile pot să apară și vedem acum că această mutație asociată cu variantele din Africa de Sud și Brazilia e prezent[ acum la cea din Marea Britanie. Asta ne arată că, de fapt, suntem în punctul în care nu ne mai uităm exclusiv către identificarea acestor variante despre oricare am vorbi. Trebuie să mergem prin secventierea genomica în detaliu pentru a putea să punem în evidență mutația ca atare sau alte mutații.

Virusul se modifică pe măsură ce trece de la o persoană la alta, ceea ce e foarte important este că numărul de modificări potențiale ale virusului este limitat. Informația genetică a virusului e considerabil mai mică decât a noastră, a oamenilor.

Secvențierea genomică ne permite să punem în evidență aceste modificări. Susținem importanța unui program național de secvențiere, că să acopere așa cum spune CE între 5 și 10 % dintre probele pozitive, o secvențiere care să vizeze identificarea variantelor și mutațiilor cunoscute, dar să aibă și posibilitatea să se uite la posibile modificări ale virusului care pot să fie de interes.

Așa am avea intervenții mai precise de sănătate publică, mă refer la restricții, la adaptarea campaniei de vaccinare, dar și un management mai bun al pacienților care pot să fie infectați cu o varianta a virusului ce poate să sufere diferite mutații.

 E o luptă între virus și sistemul imunitar al fiecăruia

Suntem într-o luptă între aceste variante ale virusului și sistemul imun al fiecăruia dintre noi, din această interacțiune rezultă modificări ale virusului”, a spus Marius Geantă.

Potrivit acestuia, e o luptă între anticorpii produși de vaccinul în sine și comportamentul virusului care ar încerca să scape de acești anticorpi. Din aceste interacțiuni rezultă modificări ale materialului genetic al virusului.

Secvențierea genomică e probabil tehnologia care a ajutat în cea mai mare măsură în această pandemie, a afirmat cercetătorul.”Și nu e doar o analiză de laborator.

Secvențiind, avem acces la foarte multe date despre virusul respectiv, despre localizarea lui, de aceea e important să avem o baza de date și analiză la nivel național, că să avem un tablou tot timpul al circulației diverselor tulpini sau prezenței anumitor mutații.

În contextul în care avem liberă circulație a persoanelor în UE care implică și o liberă circulație a virusului și la nivel european avem nevoie de o astfel de analiză a datelor de secvențiere și analiză’, a subliniat el.

C.R

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *