Şefiile TVR şi SRR, împărţite în coaliție, dar tot politizate

186 0

Partidele coaliţiei de guvernare au reuşit, în sfârșit, să-şi împartă funcţiile, de la şefia Radio România şi TVR, după dublarea numărului lor, astfel încât fiecare partid să obţină cel puţin una dar amână depolitizarea, conform adevarul.ro

După ce au decis  că e mai bine ca o persoană să nu fie şi director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie (fiind astfel hotărâtă separarea funcţiilor), partidele din coaliția de guvernare au reuşit să negocieze distribuirea celor patru posturi.

Conform sursei citate, PNL va decide pe cine impune ca director general la TVR, dar şi preşedintele CA de la Radio România. UDMR stabileşte viitorul preşedinte al CA al TVR, în timp ce USR-PLUS va propune directorul general la Radio România.

Președintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, Iulian Bulai, a precizat că Dan Barna şi Dacian Cioloş au mers la negocieri cu o propunere prin care se începea depolitizarea celor două instituţii şi era creat un cadru pentru o independenţă editorială. Mai precis, este vorba despre intenţia organizării unui concurs pentru funcţiile de director general. Propunerea USR-PLUS s-a lovit de refuzul  partenerilor din coaliţie.

Săptămâna viitoare urmează să fie discutată, în şedinţa liderilor coaliţiei, calea de urmat privind modificarea legii de funcţionare a SRR şi TVR, fiind nevoie de o iniţiativă nouă, prin care să fie făcută divizarea funcţiilor de conducere. Astfel, modificarea legii ar putea dura şi câteva luni.

De asemenea, nu există niciun semnal politic privind respingerea rapoartelor de execuţie bugetară ale TVR şi ale Radio România de către comisiile reunite de cultură, ceea ce ar fi însemnat un prim pas în privinţa demiterii celor două conduceri. De altfel, în coaliţie este estimat faptul că la comisiile de specialitate va fi analizată situaţia din TVR şi Radio România  după 20 aprilie, când ar urma să ajungă şi rapoartele de execuţie bugetară pe 2020. Dat fiind faptul că este perioada premergătoare Sărbătorilor pascale, probabil discuţia va fi amânată pentru luna mai, au declarat surse din coaliţie pentru „Adevărul”.

Ce salarii sunt la TVR şi Radioul Public? Deţinerea unei funcţii de conducere în TVR şi Radio România înseamnă şi încasarea unor venituri consistente, mai ales de către şefii celor două instituţii.

Doina Gradea, şefa TVR, a câştigat, în 2019, suma de 245.000 de lei, ceea ce înseamnă că lunar i-au intrat în cont aproximativ 20.000 de lei, un salariu cu 2.000 de lei mai mare faţă de 2018. Un membru al CA a încasat, în anul 2019, un total de 50.000 de lei, adică aproape 4.200 de lei în fiecare lună.

Pe de altă parte, şeful Radio România, fostul PSD-ist Georgică Severin, a avut o indemnizaţie lunară de 20.800 lei, suma declarată pentru tot anul 2019 fiind 250.900 de lei, similară cu cea pentru anul 2018.

În acelaşi timp, fiecare membru al CA al Radio România a primit, în anul fiscal 2019, aproximativ 55.000 de lei, ceea ce înseamnă 4500 lei lunar.

Pentru unii dintre membrii SRR banii aceştia au fost doar „un mizilic”, dacă ne uităm, de exemplu, la veniturile lui Radu F. Alexandru, instalat în funcţie la propunerea PNL, care a beneficiat, în anul 2019 de o pensie specială de fost parlamentar de 118.000 lei, indemnizaţie de merit de la Uniunea Scriitorilor, în valoare de 77.000 lei, drepturi de proprietate intelectuală de 75.000 lei şi pensia pe bază de contributivitate de 83.000 lei. Pe lângă cei 4.500 de lei de la TVR, fostul deputat a mai încasat lunar 29.000 de lei.

Mihaela Iliescu

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *