Chimcomplex vrea să mai facă o centrală de cogenerare de 50 MW la Râmnicu Vâlcea

753 0

Chimcomplex, cel mai mare combinat chimic producător de polioli din Europa de Est, controlată de omul de afaceri Ștefan Vuza, anunță pentru 2020 un profit net de 95 de milioane de lei, cu 0 EBITDA de 257 de milioane de lei, reprezentând 22% din cifra de afaceri de 1,2 miliarde de lei. Compania vrea să ridice a patra centrală de cogenerare de înaltă eficiență de 50 MW, la Râmnicu Vâlcea

Potrivit ziarului Puterea, Chimcomplex are o valoare de piață între 475 și 510 milioane de euro, luând în considerare multiplii de EBITDA din industria chimică. Rezultatele din 2020 și evoluția previzionată pentru acest an a permis companiei să reducă împrumuturile contractate pentru tranzacția pentru Oltchim la 110 milioane de euro, un multiplicator al datoriei cu puțin peste 1.85 față de EBITDA anualizată. În decembrie 2018, compania a contractat de pe piața financiară londoneză un împrumut de 164 milioane de euro ceea ce înseamnă că în doar 2 ani a rambursat către finanțatori credite în valoare de 54 de milioane de euro din soldul inițial.

 

Compania este cel mai mare exportator cu capital românesc din economia națională, cu vânzări directe în afara României de peste 750 milioane de lei în 2020. iar proiecția pentru anul 2021 prevede exporturi de peste 1 miliard de lei. Pe plan ntern, însă, compania a înregistrat ă scădere cu 25% a vânzărilor față de anul anterior.

 

„Chimcomplex și-a atins în acest an toate obiectivele, inclusiv cele financiare, dar calea a fost foarte diferită de modul în care am planificat-o. 2020 a fost un an de transformare. Am întreprins acțiuni decisive și am demonstrat multă rezistență. În același timp ne-am concentrat atenția pe încurajarea angajaților, focus pe nevoile clienților și sprijin pentru comunitățile noastre. Am închis anul, cu un bilanț mai puternic, gata să ne accelereze strategia și să realizăm planurile îndrăznețe de viitor”, a declarat Tivadar Runtag, CEO Chimcomplex.

 

Venituri estimate de 1,6 miliarde lei în 2021

Pentru 2021, compania estimează venituri din exploatare de peste 1.6 miliarde de lei, care vor permite Chimcomplex obținerea unui rezultat cu EBITDA de peste 67 milioane de euro (peste 330 milioane de lei).

 

“Chimcomplex este astăzi cel mai mare producător de hidrogen din Europa de Est. Producem zilnic la nivelul companiei 15 tone de hidrogen prin electroliza apei și avem o capacitate de producție anualizată de 5,400 de tone. În actualul context economic în care asistăm la o schimbare de paradigma energetică, Chimcomplex va fi tot mai activ în producția de hidrogen. Suntem singura companie din România cu un potențial real de a utiliza acest combustibil, al viitorului apropiat, ca materie primă pentru procesele și produsele chimice, adaugându-i-se astfel valoare mai mare decât folosirea sa în energie. Proiectul nostru cu privire la hidrogen lansat sub brandul GreenComplex se află în analiză guvernamentală”, a mai declarat Tivadar Runtag.

 

Compania investește continuu în eficiența energetică și în viitorul apropiat are în vedere realizarea celei de a patra centrale de cogenerare de înaltă eficiență de 50 MW, la Rm. Vâlcea. Dacă în ultimii 7 ani compania a bugetat investiții de 211 milioane euro, pentru 2021 compania are previzionate investiții de 120 de milioane de lei iar pentru 2022 de 370 de milioane de lei.

C.R

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *