Azi, la Casa Simian, Marius Ghica își lansează un volum de eseuri și vernisează propria expoziție

817 0

Astăzi, începând cu ora 14.30, criticul literar, eseistul și, totodată, plasticianul craiovean Marius Ghica își lansează un volum de eseuri și inaugurează o expoziție de plastică, cu creații proprii, în curtea interioară a Muzeului de Artă „Casa Simian”.

Un dublu eveniment, cu o semnificație aparte, mai ales acum, în prag de sărbătoare, când iubitorii de cultură sunt însetați de lucruri bune și frumoase, care să le bucure ochii și sufletul.

Participanții vor asista la lansarea cărții „Cosmopolis – eseuri și tălmăciri despre noi și viața în cetate”, apărută la Editura Aius, din Craiova, în 2020 și vor admira expoziția intitulată „Cocoși”, cu lucrări pline de culoare, picturi în ulei pe pânză sau realizate în tehnică mixtă.

Evenimentul este organizat de Muzeul Județean „Aurelian Sacerdoțeanu” Vâlcea, Uniunea Artiștilor Plastici din România, Uniunea Scriitorilor din România și Fundația Editura Noul Scris Românesc.

De ce s-a decis Marius Ghica să abordeze în inedita sa expoziție tocmai acest simbol arhetipal al cocoșului? Iată explicația dată chiar de autor în textul de prezentare al evenimentului:

„Eu mă consider doar un împătimit al culorii, un mare iubitor al culorilor aşadar. Iar în lumea culorilor, cred că este loc pentru toţi. Sunt un filolog de profesie, devenit acum, spre senectute şi un pătimaş filocolor(…). Tocmai pentru că sunt atât de viu coloraţi, atât de policromi sau mai degrabă pentru că sunt singurele făpturi hărăzite de Dumnezeu să ne vestească zorii fiecărei zile, dar şi apusul soarelui şi venirea nopţii. În mitologiile lumii, cocoşul este simbolul bărbăţiei, al luptei duse până la capăt, al orgoliului, al forţei şi energiei, al curajului şi îndrăznelii, al frumuseţii virile”. – Gabriela Popescu

Din biografia autorului: Marius Ghica, (pseudonimul lui Marius Ghiță), se naște la 26 octombrie 1954, la Băilești. Urmează Liceul „Nicolae Bălcescu” din Craiova; Facultatea de Filologie, secția franceză-română a Universității din Craiova (1974-1978). Este profesor de limba franceză la Calafat (1978-1985) și redactor la revista Ramuri (din 1985).

A debutat cu cronici despre Lucian Blaga”, Constantin Noica și  E. Papii, în Ramuri (1981), publicând apoi articole la toate revista culturale din țară, cu traduceri și eseuri despre scriitori și filosofi români și francezi. Ulterior, a publicat volume de eseuri și critică literară.

Kandy Reisenauer

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *