“PREZENȚE ALTERNATIVE” Gheorghe Coman

524 0

La invitația minunatului colectiv al Muzeului Județean “Aurelian Sacerdoțeanu” Vâlcea, a domnului director, Claudiu Tulugea, Curierul de Râmnic a participat  cu mare interes la vernisajul expoziției de pictură  “PREZENȚE ALTERNATIVE” a artistului plastic prahovean Gheorghe Coman.

Am remarcat aici originalitatea, romantismul dar și realitatea ce izvorăsc din operele artistului care ne încantă privirile, cu siguranță.

Acesta este definit ca un artist de natură clasică, inspirat de cromatica și tematica creațiilor lui Ion Andreescu, pictor, pedagog și academician român, care a urmat în 1869, „Şcoala de arte frumoase” condusă de Theodor Aman.

Au reliefat  în cuvinte deosebite importanța evenimentului,  autorul lucrărilor, domnul Gheorghe Coman, domnul Claudiu Tulugea și doamna Luiza Barcan.

Doamna critic de artă, Luiza Barcan, a reliefat printre altele:

“Lucrări care din punct de vedere al tematicii pe care o abordează  au în spatele lor o poveste.  Titlul expoziției “PREZENȚE ALTERNATIVE” este o alegere bună în sensul că datorită expresivității acestea au o putere de comunicare deosebită…De fiecare dată artistul vine cu lucruri noi, surprinzătoare și reușește să ne capteze interesul. Lucrările lui Gheorghe Coman țin de acea latură clasică a picturii. Acestea au acea expresivitate, tehnică și acea măiestrie  care erau specifice epocii interbelice. Expoziția este caracterizată prin prezența, de data aceasta, a peisajului și  portretului, studiile de nud. Portrete deosebite ale senectuții, ale unor alți prieteni artiști  și nu numai, pot fi admirate aici. De asemenea surprinde cu nostalgie peisaje urbane întalnite în orașele Europei, dar și locuri din București care au dispărut de-a lungul vremurilor datorită demolărilor…”

Este membru al Asociaţiei Artiştilor Plastici din Bucureşti şi multe din lucrările sale se găsesc in colecţii particulare din ţară şi din străinătate (Germania, Turcia, USA, Vietnam, Israel, Belgia, Canada, Elveţia, Olanda, Estonia, Franţa).
Structural, Gheorghe Coman este un pictor romantic care respectă valorile clasice și tradiţionale. Cromatica sa caldă, în care culorile se întâlnesc cu graţie, bucurie şi se susţin reciproc, cunoaşte şi câteva accente impresioniste care accentuează frumusețea creațiilor sale: portrete, peisaje, dar și natură statică.

Pictorul  Gheorghe Coman, absolvent al Universității Naționale de Arte, București, Facultatea de Arte Decorative și Design își expune lucrarile pentru 30 de zile in primitorul spațiu al Muzeului de Istorie “Aurelian Sacerdoțeanu” Vâlcea.

 

Corina Enache

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *