Ipostaze și peisaje

126 0

Două expoziții personale vor fi inaugurate în data de vineri 7 mai 2021, în galeriile Filialei Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România: la ora 17:00 în Galeriile Cozia Pasaj , „Ipostaze nostalgice” a pictorului Ioan Pop Prilog, iar la ora 18:00 în Galeria Artex, cea a acuarelistului Corneliu Drăgan Târgoviște, intitulată „SoloShow65”.

Sătmăreanul Ioan Pop Prilog este membru al Filialei Baia Mare a UAP din România, unul dintre membrii fondatori ai Asociației Artistice „Buna Vestire” din Negrești Oaș, și totodată un artist cu preocupări multiple (pe lângă pictura de șevalet, a realizat pictură monumentală, vitralii sau mozaicuri în biserici sau clădiri publice din țară, precum și din Serbia, Statele Unite, Austria sau Franța).

Sperând că astfel vă voi stârni și mai mult curiozitatea, vreau să vă aduc în atenție cele spuse despre el de criticul de artă Vasile Duda:

„Ioan Pop Prilog este un pictor cu vocaţia monumentalităţii, pânzele sale revendică spaţii largi şi desfăşurări care depăşesc proporţia umană. Plajele întinse ale culorilor luminoase şi dina­mica structurilor compoziţionale gene­rează efecte spaţiale caracteristice exploziei şi imploziei spaţiului. Desco­perim o plutire, o suspendare a maselor în contrast cu haloul cromatic al luminii. Dinamica turbionară a structurilor abstracte imprimă spaţiului plastic o dinamică în plină desfăşurarea spre un maxim cu tendinţe centripete sau centrifuge.

Atunci când abstractul se coagulează în forme recognoscibile descoperim crâmpeie din întregul unor aripi. Estetica fragmentului evocă simbolic un univers al îngerilor şi al măiastrelor, iar sentimentul spaţialităţilor infinite se apropie de înţelesurile multiple ale semnifi­caţiilor religioase.”

În ceea ce îl privește pe Corneliu Drăgan Târgoviște, renumit acuarelist, membru al Filialei Râmnicu Vâlcea a UAP din România, precum și al C.A.A.R – Clubul Artiștilor de Acuarelă din România, al National Watercolor Society din San Pedro (California), al Societăţii Internaționale de Acuarelă din Birmingham, mă voi limita la a cita bine punctatele observații ale criticului de artă Luiza Barcan cu privire la expoziția ce va fi deschisă în Galeria Artex, continuare a unei lungi serii de personale purtând titlul de „SoloShow”:

„Expoziția „SoloShow65” semnată de Corneliu Drăgan-Târgoviște la Galeria ARTEX, ne prezintă un incontestabil maestru, chiar creator de direcție în arta contemporană a acuarelei, ce se remarcă prin maniera proprie de execuție, caracterizată de finețea și rafinamentul desenului, de transparența și evanescența culorilor, calități obținute prin sensibilitatea sa înnăscută, dar și printr-o îndelungă exersare a acestei tehnici. Colorist echilibrat, cerebral chiar, Corneliu Drăgan-Târgoviște pictează efectiv atmosfera locurilor, îndeosebi a peisajelor urbane pentru care are cel mai profund atașament. Fiecare lucrare a sa pleacă de la un instantaneu care dobândește, prin intervenție artistică, perenitate.”

Gabriela Popescu

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *