130 de ani de la moartea lui Ion C. Brătianu

404 0

Tocmai s-au împlinit 130 de ani de la moartea lui Ion C. Brătianu, figură marcantă a vieţii politice din România în veacul al XIX-lea

El și-a pus puternic amprenta pentru unificarea diverselor facţiuni de nuanţă liberală într-o singură formaţiune politică, Partidul Naţional Liberal, fiind ales şi întâiul preşedinte al acesteia.

Revoluţia de la 1848, Unirea Principatelor, cucerirea Independenţei de stat, au fost evenimente vitale pentru țară, la care Ion C. Brătianu a contribuit din plin.

Totodată, a avut o activitate guvernamentală impresionantă, deţinând și cel mai lung mandat de prim-ministru al României până în perioada comunistă. De-a lungul carierei politice, el s-a preocupat de modernizarea şi consolidarea statului român.

La 4 mai 1891, se stingea Ion C. Brătianu la Florica, la vârsta de 70 de ani, într-o zi „cu furtună şi cutremur”.

Activitatea sa nu rămâne însă fără ecou, ea fiind recunoscută și apreciată în toată lumea, astfel că, francezii spuneau:„Românii nu mai sunt un popor batjocorit ci o naţie respectată, pe care Europa va trebui să conteze. Toate aceste rezultate par aproape de necrezut. Românii le datoresc unor oameni, primul dintre ei fiind Ion C. Brătianu.”

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *