Caricaturile și mâzgălelile cu pretenție de grafitti urâțesc zidurile Râmnicului

649 0

Teribilism, talent nedescoperit, frustrări de puștan neîmplinit, acte de vandalism, ori artistul trebuie puțin trimis la un psiholog, pentru că singura sa modalitate de exprimare vizibilă este a spoi ridicol și urât zidurile?
Oare ce se află în spatele mâzgăliturilor cu pretenții de grafitti, ce apar periodic pe pasajul suprateran din Râmnic și pe pereții construcțiilor metalice sau ai clădirilor din zona gării?
Dacă ar fi grafitti, în adevăratul sens al cuvântului, adică un fenomen extrem de divers, având legătură directă cu creativitatea umană, ar fi bine, cumva. Prin el, se fac declaraţii de dragoste, se transmit mesaje sociale şi politice, se laudă şi se înjură, se face campanie electorală, se încurajează echipe, se blamează personaje publice, se exprimă sentimente şi se recunoaşte o apartenenţă socială. Dar nu este.

Când este bine intenționat, cu desene făcute de oameni pricepuți, poate deveni street art.
Când este dușmănos, făcut de ageamii, nu iese nimic bun de aici. Cu un graffiti se poate distruge peretele proaspăt renovat al unei clădiri de patrimoniu ori se poate mâzgăli panoul publicitar nou plasat într-o staţie de autobuz. Zidurile unei şcoli sau ale unei biserici pot deveni o tablă liberă pentru graffiti injurioase. Iar vitrinele de magazine se urâţesc, peste noapte, din cauza unui asemenea graffiti duşmănos.

Limbajul este oricum unul neinteligibil și chiar dacă are pretenții de encriptare, fiind redactat în vreun cod secret ascuns profanilor de noi.  Nu exprimă absolut nimic, decât un haos imaginativ caracterizat de mult infantilism. Nu ne-ar mira ca autorul sau autorii să fie ori analfabeți și să fi reprodus numele pe baza memoriei vizuale, ori să fie semianalfabeți, sau să facă palpabilă dovada în 2D a haosului din mințile lor, în momentul respectiv.
Bașca, mâzgălelile dau de furcă municipalității, nevoită să acopere cu culoare de fond oribilitățile.
Însă, camerele de luat vederi pot elucida imediat misterul artiștilor de mâna a 5-a, atât de frenetici.

Mă, copii… e urât ce faceți, și nu doar ca gest, ci și ca exprimare vizuală! Măcar creați ceva frumos, că râde lumea de voi!

K.R.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *