Medicul Alin Obogeanu, coordonatorul Centrului de vaccinare „Anton Pann”: „Ne-am sacrificat, conștient, timpul liber, ca să putem reveni, toți, la o viață normală!”

2402 0
Ro Vaccinare a publicat, săptămâna trecută, într-o postare pe rețelele sociale, topul centrelor de vaccinare care au depășit media zilnică de 96 de persoane vaccinate/flux în ultimele 14 zile.
Centrul de vaccinare de la Școala Gimnazială „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea se află pe locul al șaselea în acest clasament, cu o medie de 181 persoane vaccinate/flux.
Pentru noi, această poziționare  nu a fost o surpriză –  acest centru este primul din județul Vâlcea, încă de la începutul campaniei de vaccinare pentru populația adultă și, de asemenea, prin echipele mobile, asigură vaccinarea beneficiarilor din centrele rezidențiale, din centrele pentru persoane vârstnice, precum și a persoanelor imobilizate și a aparținătorilor acestora.
Tot numai de bine avem de spus și despre echipa mobilă care asigură vaccinarea la Centrul Drive Thru, din parcarea Shopping City Râmnicu Vâlcea.
Și pentru că omul sfințește locul, am fost curioși să aflăm mai multe detalii despre efort, implicare și despre echipă. Astfel, l-am contactat pe coordonatorul centrului, medicul Alin Obogeanu,  i-am pus câteva întrebări și mărturisim că ne-a surprins plăcut prin modestia, atât de rară în zilele noastre, cu care ne-a răspuns. Vă putem spune și că doctorul  Obogeanu se numără printre primele cadre medicale din județul Vâlcea care s-au vaccinat, încă de la începutul anului (prima doză pe 5 ianuarie).
Bună ziua, domnule doctor, ne bucurăm să vă regăsim aici, la Centrul de Vaccinare Drive-Thru, din parcarea Shopping City Mall. Am venit din curiozitate, să vedem cum v-ați pregătit și ne-a plăcut ce am găsit. Este Râmnicu Vâlcea unul dintre orașele de păstrat pe harta unor astfel de evenimente? Cum s-au prezentat vâlcenii la vaccinarea în mașină? Și cum ați colaborat cu autoritățile?

Bună ziua. În acest demers am avut susținerea și am colaborat excelent cu Instituția Prefectului, Direcția de Sănătate Publică Vâlcea, Shopping City Râmnicu Vâlcea, Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vâlcea, Spitalul Județean Vâlcea, Serviciul de Ambulanță Județean Vâlcea, Inspectoratul de Poliție Județean Vâlcea, Jandarmeria Vâlcea.

Vâlcenii s-au prezentat în număr mare – 900 în primul weekend, 468 în al doilea, 200 în al treilea – și au dat, încă o dată, dovadă că vor să revină la o viață normală cât mai curând.

Am avut și persoane care au venit din județele limitrofe special pentru a se vaccina în mașină.

Vaccinăm doar cu Pfizer, intervalul dintre cele două doze fiind de 21 de zile.

Împreună cu instituțiile implicate, am stabilit trei weekenduri pentru doza 1 urmate de cel puțin încă două pentru rapeluri (doza a 2-a).

Și, da, categoric, Râmnicu Vâlcea este unul dintre orașele de păstrat pe harta unor astfel de evenimente și nu numai. Este important să venim în întâmpinarea celor care vor să se vaccineze, cu soluții simple și la îndemână.

Urmărind echipa, am observat că organizarea și disciplina sunt fără cusur, un mecanism precis. Cum este organizată o astfel de echipă, într-un cort de armată? Și cum funcționează? Pare că oamenii aceștia lucrează de când lumea împreună….

În județul nostru, etapa a II-a de vaccinare a debutat în 16 ianuarie,  cu o echipă mobilă de la Centrul „Anton Pann”. În acea deplasare au fost vaccinați peste 100 de beneficiari și personal medical de la Centrul pentru Persoane Vârstnice Ostroveni, Centrul de la Milcoiu și Centrul pentru Persoane Vârstnice Nicolae Bălcescu.

De atunci au trecut peste patru luni, în care am consolidat echipa.

În momentul de față am ajuns să ne înțelegem din priviri, iar fiecare știe exact ce are de făcut.

Cortul de armată este organizat la fel de bine ca Centrul de la Școala „Anton Pann”, sunt asigurate toate condițiile necesare desfășurării activității de vaccinare.

Să rămânem la echipă. Am văzut aici, la drive-thru, oameni tineri și veseli, majoritatea lor femei. Rareori am întâlnit un astfel de devotament, căldura și deschiderea lor ne-au cucerit.  Noi ne-am vaccinat, nu pentru unul, nu pentru două, ci pentru toate motivele din lume ca să oprim această nebunie ce ne stăpânește viețile de un an și ceva încoace. Pe acești tineri ce îi motivează în lupta asta contra cronometru împotriva pandemiei? Pentru că nu-i puțin lucru să-ți sacrifici timpul liber, în fiecare weekend.

Avem în echipă medici de familie (marea majoritate), medici interniști, medici stomatologi, medici rezidenți, asistenți medicali din cabinete de medicină de familie sau stomatologice, asistenți medicali din spital și registratori cu diverse profesii.

Toți am venit să punem umărul la efortul comun de a învinge acest virus și de a reveni la viața de dinainte de pandemie.

Avem un obiectiv de îndeplinit și ne-am sacrificat, conștient, timpul liber, pentru a-l atinge.  Ne-am apropiat unii de alții, am legat prietenii.

Suntem epuizați, dar entuziasmul și veselia nu ne-au dispărut și ne ajută să mergem înainte.

O mare parte din tinerii de la drive-thru sunt voluntari de la Crucea Roșie Vâlcea și Asociația „Zâmbete Colorate”, care au fost alături de noi și ne-au ajutat foarte mult, în fiecare weekend.

De asemenea, am avut alături de noi și reprezentanți ai societății civile, care au înțeles importanța demersului nostru și scopul comun.

Știm că sunteți coordonatorul Centrului de Vaccinare „Anton Pann”, știm și că sunteți „campionii” dozelor de vaccin administrate zilnic. De curând, a apărut o statistică națională, în care ocupați locul al șaselea la media zilnică de persoane vaccinate. Cum v-ați organizat? Și ce părere au vâlcenii veniți să se vaccineze la dumneavoastră? Vă rugăm ne prezentați, dacă se poate, câteva statistici, câte persoane s-au vaccinat de la deschiderea centrului, câte se vaccinează zilnic etc. Cum s-au vaccinat persoanele imobilizate, beneficiarii din centrele rezidențiale sau din căminele pentru vârstnici?

 Am văzut și ați văzut statisticile zilnice, dar nu ținem neapărat să conducem topul județean. Ne-am bucura să avem cât mai multe centre la nivelul nostru sau chiar peste, mai ales pe cele din mediul rural.

Echipele noastre mobile au vaccinat beneficiari și personal sanitar din centrele rezidențiale din Municipiul Râmnicu Vâlcea, Milcoiu, Nicolae Bălcescu, Băbeni, Băile Govora, Drăgoesti, Ionești, Scundu, Roești, Lădești (de la copii de 16 ani până la vârstnici de aproape 100 de ani), o mare parte din personalul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, cadre didactice, pacienții de la Spitalul de Psihiatrie Dragoești, peste 400 de persoane nedeplasabile și aparținătorii acestora, la domiciliu, plus cele 1566 de persoane vaccinate la Drive-Thru Shopping City Râmnicu Vâlcea, în cele trei weekenduri de până acum.

În centrul „Anton Pann” s-a vaccinat echipa de handbal feminin SCM Râmnicu Vâlcea.

Vaccinarea persoanelor nedeplasabile, la domiciliu, a fost de departe cea mai solicitantă acțiune. Am încercat să organizăm deplasările la adrese cât mai apropiate, pentru că s-ar fi pierdut foarte mult timp cu deplasarea. DSP Vâlcea, ISU Vâlcea, Primăria Municipiului și reprezentanții MApN ne-au ajutat cu logistica (mașină și șofer), iar Inspectoratul de Poliție Județean Vâlcea ne-a trimis  un antemergător, astfel că am redus la minim timpii morți.

Fericirea de pe chipul acestor oameni și recunoștința că ne-am gândit la ei sunt de neprețuit.

Până acum, am administrat peste 17.000 de doze Pfizer și 300 de doze Moderna (aproximativ 17% din numărul total de doze administrate la nivel județean – nota redacției).

Avem peste 7.000 de persoane vaccinate cu ambele doze (schema completă).

Cum vedeți continuarea campaniei de vaccinare? Și ce se poate face în mediul rural unde, este evident, această campanie nu a avut, încă, efect…?

 Românii vor continua să se vaccineze, nu contează motivul pentru care o face fiecare, ci doar obiectivul comun: revenirea la o viață normală.

Am observat că autoritățile locale încep să se implice din ce în ce mai mult. Sunt convins că și în mediul rural se vor găsi soluții pentru conștientizarea populației și pentru creșterea acoperirii vaccinale.

Vă mulțumim, vă dorim să aveți putere de muncă în continuare și să fiți răsplătiți, cu toții, pe măsura efortului depus.

 

Interviu realizat de Mihaela Iliescu și Silviu Popescu

 

 

 

Articole asemănătoare

Invitație la dialog!

Postat de - 28 aprilie, 2020 0
FacebookTwitterCurierul de Râmnic îi invită pe toți liderii partidelor politice din Vâlcea, la o sesiune de interviuri, la sediul redacției…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *