Ziua Naţională pentru Adopţie

448 0

Ziua Naţională pentru Adopţie este marcată la data de 2 iunie, începând din 2014, şi are ca scop promovarea adopţiilor şi propunerea de soluţii pentru simplificarea procedurilor din domeniu. Totodată, este considerată o ocazie pentru promovarea valorilor fundamentale ale familiei şi pentru sublinierea importanţei faptului că fiecare copil trebuie să aibă o familie în care să crească şi să se simtă iubit, arată social2.ro.

Adopţia reprezintă o şansă la o viaţă mai bună pentru toţi copiii a căror reîntoarcere în familia biologică nu este posibilă. Toţi factorii de decizie implicaţi în procesul adopţiei urmăresc într-un ritm susţinut integrarea în familii, prin această procedură a adopţiei, a copiilor declaraţi ca fiind, din punct de vedere legal, adoptabili. Pentru toţi cei care contribuie la realizarea adopţiilor, este o bucurie de fiecare dată când o familie adoptatoare se decide să facă acest pas important care schimbă vieţile copiilor în bine.

Proiectul de lege privind instituirea acestei zile a fost iniţiat în aprilie 2013, de către 11 parlamentari din întreg spectrul politic. Propunerea legislativă a fost adoptată de plenul Senatului la 29 octombrie 2013, şi de Camera Deputaţilor, for decizional, la 11 februarie 2014.

Legea nr. 21/2014 privind instituirea Zilei Naţionale pentru Adopţie, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 188/17 martie 2014, prevede ca autorităţile şi instituţiile publice, organismele neguvernamentale, reprezentanţele diplomatice ale României, precum şi alte instituţii româneşti din străinătate să organizeze programe şi manifestări de promovare a adopţiei dedicate acestei zile, activităţile urmând a fi coordonate de către Oficiul Român pentru Adopţii. Totodată, se acordă posibilitatea Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) şi celei de Televiziune (SRTv), în calitate de servicii publice, să includă în programele lor emisiuni ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători.

Oficiul Român pentru Adopţii a fost desfiinţat prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 11 din 2014 şi s-a înfiinţat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), care i-a preluat atribuţiile. În 2019, prin Hotărârea Guvernului nr. 1002/2019, a fost înfiinţată Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA) prin preluarea activităţilor şi atribuţiilor de la Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi (ANPD) şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA).

Misiunea Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi Copii şi Adopţii (ANDPDCA) este de a proteja şi promova drepturile copiilor şi ale persoanelor cu dizabilităţi din România. Fie că este vorba de copii aflaţi în diferite situaţii de vulnerabilitate sau adulţi cu dizabilităţi, rolul său este de a folosi toate pârghiile legale şi instituţionale pentru a se asigura că drepturile celor pentru care lucrează sunt respectate.

Potrivit datelor ANDPDCA, la sfârşitul lunii iunie 2020, în sistem figurau 3.985 copii adoptabili, la finalul lunii septembrie, în urma demersurilor instituţiei, numărul acestora aproape că s-a dublat, ajungând la 7.822 de copii adoptabili. La 30 iunie 2020 erau protejaţi în sistemul de protecţie specială, în baza unei măsuri de protecţie specială, 49.765 de copii. Dintre aceştia, 12.175 erau îngrijiţi în familia extinsă (rude), iar 37.590 erau îngrijiţi în familii substitut (familii/persoane şi asistenţi maternali) şi în instituţii. Pe de altă parte, la 30 septembrie 2020, se aflau înregistrate în evidenţa Registrului Naţional pentru Adopţii (RNA), 2.609 persoane/familii atestate în cadrul procedurii adopţiei interne şi 55 de persoane/familii atestate în cadrul procedurii adopţiei internaţionale. În anul 2019 au fost adoptaţi 1.286 de copii, din care 1.264 de copii au fost adoptaţi naţional şi 22 de copii au fost adoptaţi internaţional. Conform datelor aflate în evidenţa RNA până la data de 30 septembrie 2020, au fost adoptaţi 744 copii, din care 729 copii au fost adoptaţi naţional şi 15 copii au fost adoptaţi internaţional, în condiţiile unor restricţii determinate de pandemia de COVID-19, care au dus la suspendarea activităţilor instanţelor.

(Sursa: AGERPRES)

 

Corina Enache

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *