Expoziție „Geometrii 2”

536 0

Am fost din nou invitații Filialei Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România. Aceasta, în parteneriat cu Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea și cu Filiala Constanța 1 a Uniunii Artiștilor Plastici din România, au primit pe toți iubitorii de frumos la două noi vernisaje în data de 4 iunie 2021.

Este vorba de două expoziții de grup, implicând un mare număr de artiști participanți, ce ies în evidență prin diversitatea de abordări stilistice ale temelor propuse. Încă și mai remarcabil este faptul că fiecare dintre ele constituie rodul preocupărilor și eforturilor colective ale membrilor uneia dintre cele două filiale ale UAP din România, prezentate publicului într-o „competiție” colegială.

Expoziția „Geometrii 2” , a fost  inaugurată în Galeriile Cozia Pasaj 1 și 2, reprezentând „gazdele” (membrii și prietenii Filialei Râmnicu Vâlcea a UAP din România). Aceasta constituie o reluare a unui îndrăzneț proiect expozițional, conceput și inițiat de curatorii Ramona Șlug și Mihai Chițu, la a cărui realizare au contribuit cu dăruire și implicare artiștii:

 

Cristina Bacicu-Botez * Bromium Barbaris * Ana Maria Ceară * Mihai Chițu * Maria Cioată * Mariana Constantinescu * Daniela Deaconu * Gheorghe Dican * Marcel Duțu * Andreea Hereșanu * George Hociung * Irina Ionescu * Răzvan Mitruț * Dragoș Neagoe * Cătălin Oancea *David Leonid Olteanu * Virgiliu Parghel * Marian Petre * Cătălin Podoleanu * Georgiana Poenaru Rădău  * Olga Popescu *Ioan Pop Prilog * Silviu Preda * Aurelia Sanda * Emilian Savinescu * Claudiu Schiteanu * Theodora Scurtu * Florentin Sîrbu * Ruxandra Socaciu * Daniel Stancu * Ramona Șlug * Mihaela Tătulescu * Radu Tîrnovean *Angela Tomaselli * Ioan Aron Țăroi * Victoria Țăroi *Alexandra Ungureanu * Petti Velici

 

“Recunoaștem că în cele 5 minute de gândire cât am avut la dispoziție să propunem un proiect curatorial pentru galeriile Cozia acum un an, nu      ne-am gândit că o să ne provoace atâta bucurie și să ne deschidă atâtea direcții de abordare a temei. Chiar dacă noi știm că geometria este baza tuturor lucrărilor marilor artiști este greu să facem ca acest lucru să fie întțeles de publicul care nu are studii artistice. Acest proiect pune accent pe geometrie fără să vrea să demonstreze acest lucru, dar poate, și eu asta sper, să încurajeze artiștii să revină la a studia lumea ce ne înconjoară, de a puncta , de a trasa, de a demonstra că fie latura noastră vizibilă, reală, fie latura invizibilă, a subconștientului sunt legate de același cod secret al creației.

Reușita primei ediții ne-a ambiționat să reluăm proiectul și anul acesta. Anul trecut am avut 34 de participanți și un catalog care documentează expoziția. Mihai are întregul credit pentru el, de la concept la editare.  Anul acesta s-au strâns 39 de participanți cu care ne mândrim foarte mult. Pe lângă grupul artiștilor din Vâlcea, avem toți atâția invitați din afara filialei. Sunt atât de mândră și onorată că sunt parte a acestei echipe puternice prin consecvență, dăruire și unirea de care dă dovadă și de aceea prin proiectele pe care noi le curatoriem încercăm să arătăm lumii că artiștii din Râmnicu Vâlcea  merită să stea pe simeze lângă unii din cei mai apreciați, inovativi, ambițiosi, activi artiști din întreaga țară. Avem invitați care sunt la primele lor expoziții dar avem și invitați care sunt la rândul lor curatori ai unor mari expoziții naționale. Avem profesori universitari,

artiști independenți, avem chiar si artiști care se ascund sub numele unor pseudonime și care îsi construiesc alături de noi un traseu pe care sperăm să ni- l dezvăluie cândva.

Toți acești artiști invitați ne-au fost inspirație, fie pentru modul lor de a lucra cu geometria, fie prin dăruirea lor pentru această meserie de artist, fie pentru modul în care organizează, curatoriază sau chiar trăiesc. Vă mulțumim pentru participarea la această ediție a expoziției GEOMETRII și speranța noastră este să demonstrăm că arta merită susținută cu toate forțele, de la administrația locală, minister sau uniune până la prietenii noștri care, deocamdată, sunt cei care ne sunt cei mai aproape. Sincer, doresc ca aceast proiect să ajungă la stadiul de a finanța producția de lucrări, la a premia excelența actului artistic și de a  pune artistul la locul pe care îl merită în societate, acela de deschizător de drumuri, de inovator în gândire, un om a cărui menire este dezvoltarea libertății și a creativității care ne face să mergem mai departe.

Eu si Mihai vă mulțumim încă o dată și vă dorim un schimb de idei cât mai bogat!” (Ramona Șlug)

 

(Sursa: Gabriela PopescuFiliala Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România)

Corina Enache

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *