Președintele Iohannis a semnat decretul privind cumpărarea anilor de muncă

265 0

Zilele trecute, a fost legiferată, cu mai multe amendamente, Ordonanța de Urgență prin care anii de muncă vor putea fi cumpărați pentru încadrarea în limită de vârstă la pensie.

Președintele Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea legii, urmând ca aceasta să fie publicată în Monitorul Oficial.

Până la data de 1 septembrie 2023 vor putea fi încheiate contracte de asigurare socială în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă.

Cine poate cumpăra vechimea?

Vor putea cumpăra vechime contribuabilii sistemului public de pensii, persoanele care nu au calitatea de pensionari, pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară sau în alte state.

Cum se efectuează plățile?

Plata contribuţiei de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 31 august 2023. Dacă până  la data de 31 august 2023 contribuţia de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plăţii efectuate.

În momentul încheierii contractului de asigurare socială, solicitantul va completa o declarație din care să reiasă următoarele: nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia;  nu a avut obligația asigurării în sistemul public de pensii; la data încheierii contractului de asigurare socială, nu are calitatea de pensionar.

Baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială, ce nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare, la data încheierii contractului de asigurare socială.

În cazul în care persoana interesată solicită asigurarea în sistemul public de pensii pentru o fracțiune de lună, contractul de asigurare socială se încheie pentru o lună întreagă, iar stagiul de cotizare este aferent lunii întregi.

Ce se ia în calcul

La determinarea punctajului lunar utilizat la calculul pensiei vor fi avute în vedere veniturile asigurate, cumulate. Plata contribuției de asigurări sociale se efectuează prin orice mijloc de plată prevăzut de lege, inclusiv în numerar, la casieria casei teritoriale de pensii în raza căreia se află domiciliul persoanei interesate sau a mandatarului desemnat de aceasta prin procură specială.

Contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată sau, după caz, mandatarul acesteia desemnat prin procură specială și Casa Județeană de Pensii, în funcție de domiciliul sau reședința persoanei interesate ori, după caz, a mandatarului”, se arată în  lege.

Cât costă șase ani de muncă?

Șase ani de vechime în muncă între anii 2013 și 2018 costă 23.200 de lei, iau plata se poate face într-o singură tranță sau în trei tranșe lunare, până la data de 31 august 2023. Acestea sunt valorile contribuțiilor la stat, așa cum le-au majorat cei de la PSD.

6000 de persoane și-au cumpărat până acum vechime în muncă în valoare de 50 de milioane de lei.

C.R

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *