Vernisajul expoziției „Casa Regală a României, păstrătoare și promotoare a tradițiilor românești , cu sprijinul Muzeului Cotroceni

708 0

De Ziua Iei

 

Joi, 24 iunie 2021, de la ora 12.00, la Biblioteca Județeană„Antim Ivireanul” Vâlcea a fost celebrată Ziua Universală a Iei, ed. a IX-a, o inițiativă a Comunității „La Blouse Roumaine”.

Cu acest prilej, cu sprijinul Muzeului Național Cotroceni, a avut loc  un eveniment cultural de excepție, vernisajul expoziției „Casa Regală a României, păstrătoare și promotoare a tradițiilor românești”.

Acest proiect cultural inedit reunește fotografii aflate în colecțiile Muzeului Național Cotroceni și ale altor instituții culturale partenere: Arhivele Naționale ale României; Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”; Muzeul Municipiului București; Muzeul Naţional de Istorie a României;  Muzeul Național al Țăranului Român; colecția Daniel Mladin.

Sărbătorile, obiceiurile și ritualurile populare românești, unele dintre ele, unice în lume au reprezentat de-a lungul timpului, asemenea costumelor tradiționale, cea mai eficientă formă de legătură între generații, contribuind, alături de limbă, cultură, religie, la identitatea românească.

Fie că ne referim la obiceiurile calendaristice populare, ca exemplu, cele din preajma Crăciunului, (Pluguşorul, Capra, Sorcova, Cântecele de Stea etc.), sau cele aflate în jurul Paștelui (Floriile, încondeierea ouălor etc.), fie la cele familiale, legate de naștere, căsătorie, au fost cunoscute, susținute și, în parte, celebrate de-a lungul timpului de Familia Regală a României.

Admirația și aportul pe care Regina Elisabeta și Reginei Maria l-au avut pentru promovarea portului popular tradițional, a meșteșugurilor și obiceiurilor din jurul satului românesc le-a transformat pe suveranele României în adevărate ambasadoare pentru cultura tradiţională românească.

Expoziția „Casa Regală a României, păstrătoare și promotoare a tradițiilor românești” ilustrează, în parte, sărbătorile, obiceiurile, tradițiile și ritualurile populare românești, componente, și ele, ale identității culturale naționale, precum și felul în care acestea s-au regăsit la Casa Regală a României.

Nunta, botezul, Bobotează, Paștele, obiceiurile de Paști, Crăciunul și obiceiurile de Crăciun, Anul Nou și obiceiurile din jurul său, portul popular tradițional românesc, Familia Regală și costumul popular tradițional românesc, precum și Familia Regală a României prezentată în cărți poștale ilustrate sunt subiecte prezente în această expoziție fotografică.

“Expoziţia este completată de un material video, în cadrul căruia doamna dr. Georgeta Filitti – istoric, domnul dr. Nicolae Pepene – istoric, manager al Muzeului Judeţean de Istorie Braşov şi doamna dr. Ştefania Dinu – istoric, director general adjunct al Muzeului Naţional Cotroceni, amintesc câteva dintre contribuțiile membrilor Familiei Regale pentru promovarea culturii tradiționale românești. Filmul poate fi vizionat și pe pe site-ul Muzeului Naţional Cotroceni”, explică Corina Bedreagă, cea care a venit cu idea organizării expoziției și care a prezentat evenimentul, alături de directorul Bibliotecii Județene, Remus Grigorescu și de Andra Bică, de la Consiliul Județean.

Organizatorii evenimentului au fost  Muzeul Național „Cotroceni”, Consiliul Județean și Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea.

C.R

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *