Unii dintre ei nici nu își mai amintesc câte partide au schimbat. Sunt dinozaurii politici din Parlamentul României

799 0

Situația din Parlamentul arată o altă realitate tristă și revotătoare, în același timp – dintre cei mai vechi aleși ai actualei legislaturi, unii au un adevărat „bagaj” de scandaluri, probleme cu legea sau conspirații.

Iată câteva exemple:

În vârstă de 78 de ani, deputatul AUR, Lucian Feodorov, cel mai în vârstă parlamentar, a trecut, de-a lungul timpului, prin mai multe partide. Feodorov și-a început carieră politică ca subprefect al județului Botoșani din partea PSDR, în perioada CDR (Convenția Democrată Română).

Ulterior, PSDR a fuzionat cu PDSR și a format actualul PSD. Feodorov n-a apucat să intre în PSD, întrucât, pe finalul mandatului de subprefect, PSDR i-a retras sprijinul politic, acuzându-l public că se folosește de prerogativele funcției pentru a atrage adeziuni la Partidul Social Agrar și al Pensionarilor (PSAP), pe care îl conducea.  Iar deputatul s-a orientat către Partidul Poporului,  apoi a plecat la Partidul Noua Generație, condus de Gigi Becali. În anul 2019, Feodorov se regăsea în Partidul România Noastră (PRN), formațiune condusă de către fostul primar al Clujului, Gheorghe Funar.

În noua legislatură, Feodorov a fost implicat în două scandaluri, încă de la prima ședința a Camerei Deputaților, atunci când a vrut să întrerupă depunerea jurământului de către deputați. Acesta le-a explicat colegilor că este în vârstă și că este obosit, iar ședința ar trebui să se reia a doua zi.
Câteva luni mai târziu, pe 2 martie, Feodorov a fost acuzat de către deputatul USR Filip Hăvărneanu că a votat cu două cartele. Deputatul i-a răspuns că o colegă i-a „dat mandat”.

Experiențe cu mai multe partide are și deputatul AUR Mircea Chelaru, fost șef de Stat Major. În vârstă de 72 de ani, acesta a fost membru al Partidului Unității Naționale (PUNR), între 2002-2006, apoi s-a înscris în Partidul Conservator până în 2007. Au urmat Partidul Neamului Românesc (PNR) al lui Ninel Peia și AUR.

De-a lungul carierei, Mircea Chelaru s-a dovedit și un admirator al mareșalului Ion Antonescu, cerând, la un moment dat, Consiliului Local din Iași, instalarea unui bust al acestuia pe unul din cele mai vizitate bulevarde ale orașului.

În anul 2000 este numit de presedintele Emil Constantinescu șef al Marelui Stat Major, însă nu rezistă în funcție decât câteva zile, din cauza unor declarații controversate privind existența unor mișcări separatiste în Dobrogea și Oltenia.

Înainte de trecerea în rezervă Mircea Chelaru a mai fost implicat într-un scandal, după ce a participat la dezvelirea unui bust al lui Ion Antonescu în curtea unei biserici din București, eveniment la care fuseseră prezenți presedintele PRM Corneliu Vadim Tudor și mai mulți simpatizanți legionari.

Câțiva ani mai târziu acesta își descoperă pasiunea pentru istorie, iar într-un documentar din anul 2012  vorbește despre studiul „zamolxianismului” și susține că mai toți europenii s-ar trage din daci.
În anul 2015, Chelaru este condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul „Case pentru generali”, fiind acuzat că a cumpărat, fără drept, o locuință pe care o primise în chirie de la Ministerul Apărării.

Conform declarației de avere, Mircea Chelaru trăiește din pensia de militar de la MApN, care se ridică la aproximativ  9.000 de lei pe lună, la care se adaugă pensia soției, de aceeași valoare, primită pentru muncă din cadrul MAI. Mai are un teren agricol de 5.000 mp, un apartament în Bragadiru și două autoturisme. Dar ce ne atrage atenția este o datorie la ANAF de peste 850.000 de lei, plus încă 48.000 de lei la Banca Transilvania.

În vârstă de 71 de ani, senatorul PSD Ion Prioteasa se află la primul mandat de parlamentar. Considerat de presă locală drept un baron al social-democraților, Prioteasa a fost președinte al Consiliului Județean Dolj timp de 16 ani, între 2004-2020.

În perioada 2001-2008 social-democratul a fost președinte executiv al PSD Dolj , iar din 2010 a fost, timp de patru ani, vicepreședinte al partidului, în aceeași filială. Acesta mai este recunoscut ca drept fostă mână dreaptă a lui Mircea Geoană între baronii PSD.

În anul 2020, Prioteasa scapă de un dosar DNA, deschis în 2013, clasat șapte ani mai târziu. La momentul respectiv, DNA anunța că începe urmărirea penală împotriva acestuia pentru luare de mită și abuz în serviciu. Prioteasa era acuzat că încasa comisioane din contractele acordate firmelor agreate, inclusiv privind fondurile europene.

Tot 71 de ani are și deputatul PSD Aurel Nechita, care se află la cel de-al treilea mandat. Anterior, Nechita a finalizat mai multe studii în domeniul medical, fiind specializat în pediatrie și cardiologie, iar în 1997 obține diplomă de doctor în Științe Medicale.

În  anul 1987, Aurel Nechita este numit director al Spitalului de Copii Galați, funcție pe care a deținut-o timp de 14 ani, până în 2001.

Din 1999, același an în care se înscrie în PSD, este șef de lucrări la Colegiul de Medicină din cadrul Universității „Dunărea de Jos” – Galați. În 2002, devine conferențiar universitar titular la Facultatea de Medicină a UDJG. În anul 2005 obține titlul de profesor universitar la aceeași instituție. Poziția din partid îl ajută, în 2001, să devină șeful Direcției de Sănătate Publică (DSP) Galați.

În anul 2011,  Agenția Națională de Integritate (ANI) începe o investigație la adresa lui Nechita, după ce s-a descoperit că, în timpul mandatului de deputat din legislatura 2004-2008, social-democratul deținea în paralel și funcția de decan al Facultății de Medicină și Farmacie, din cadrul Universității „Dunărea de Jos” – Galați. Efectele se văd abia în 2013, când, aflat la cel de-al doilea mandat ca deputat, Nechita este forțat să renunțe la fotoliul de parlamentar, în urma unei decizii a ANI.

Sursa: ziare.com

FOTO: Camera Deputaților

Mihaela Iliescu

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *