Săptămâna care a trecut a venit cu recunoașterea oficială (și cam…cu jumătate de gură) că tulpina indiană este în circulație comunitară în România.
Tulpina indiană (Delta – B1.617.2) se răspândeşte rapid şi se află în transmitere comunitară în cel puţin trei zone din sudul ţării, conform autorităţilor sanitare. Cele mai multe infectări cu tulpina Delta – de două ori mai contagioasă decât cea din Wuhan – se înregistrează în municipiul Bucureşti şi în judeţele Argeş şi Ilfov,
Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) avertizează că numărul de infectări cu varianta Delta confirmate în urma secvenţierilor genomice a ajuns la 57, de 2,5 ori mai multe decât la începutul lunii.
„În acest moment nu există evidenţe de transmitere comunitară susţinută, la nivel naţional, a variantei Delta. În schimb, există evidenţe de transmitere comunitară susţinută în municipiul Piteşti şi comune învecinate”, se arată în comunicatul CNSCBT, citat de adevarul.ro . Cele mai multe cazuri de infectare cu varianta Delta au fost confirmate în: judeţul Argeş (17), judeţul Ilfov (15), municipiul Bucureşti (12), judeţul Dolj (6) şi judeţul Braşov (3). Judeţele Arad, Buzău, Dâmboviţa şi Teleorman au câte un caz.
Din informaţiile comunicate de CNSCBT rezultă că, în decurs de șapte zile, s-au efectuat 83 de secvenţeri în cele șapte laboratoare din ţară care au tehnologia necesară pentru aceste analize.
În luna iunie, România a efectuat 312 secvenţieri genomice, din care 57 au fost cazuri de infectare cu tulpina indiană. De la începutul pandemiei până la data de 27 iunie 2021 au fost efectuate 2.307 secvenţieri genomice.
Prin comparație, Marea Britanie realizează în prezent 50% din secvenţierile genomice cu privire la detecţia noilor tulpini SARS-CoV-2 din întreaga lume şi a depăşit 500.000 de confirmări ale tuturor variantelor aflate în circulaţie. Din 26 iunie până în prezent, Marea Britanie a descoperit pe teritoriul său 11.124 de cazuri de infectare cu tulpina Delta, după alte 13.430 de cazuri identificate în prima jumătate a lunii iunie. Astfel, cercetătorii din Marea Britanie au calculat că infectările cu tulpina indiană reprezintă 98,7% dintre noile cazuri COVID-19.
Dr. Octavian Jurma, biostatistician, face câteva precizări cu privire la cazurile de infectare cu tulpina indiană în România: „Varianta B1.617.2 (Delta) reuşeşte să disloce tulpina B1.17 (Alpha) la o rată exponenţială şi reprezintă acum în jur de 20% din cazurile secvenţializate săptămânal. În acest ritm de creştere, tulpina Delta va fi dominantă (peste 50% din secvenţieri) cel târziu în luna august. Dominanta este urmată în general de debutul fazei de creştere care stă la baza unui nou val. Acest debut nu va fi probabil vizibil în România decât în septembrie, când valul va ajunge în spitale”.
„Dacă acest ritm de creştere se menţine, vom depăşi 100 de cazuri cu Delta pe săptămâna la finalul lunii august, când totalul va depăşi 500 de cazuri (estimări conservatoare şi dependenţe de numărul de teste şi secvenţieri). Nu ştim numărul real de cazuri Delta, însă putem presupune că este de cel puţin cinci ori mai mare decât cel detectat, ceea ce înseamnă că sunt deja mai multe decese provocate de tulpina Delta decât cele confirmate”, arată biostatisticianul.
„Majoritatea a cazurilor confirmate cu tulpina Delta provin din judeţele Argeş, Ilfov şi Bucureşti, ceea ce sugerează nu doar o circulaţie comunitară intensă în zonă, ci un posibil focar regional care se va extinde cu uşurinţă în restul ţării pe fondul relaxării complete şi circulaţiei inter-regionale din perioada de vacanţă. Nu ştim procentul de cazuri Delta pe judeţe, însă având în vedere numărul scăzut de cazuri noi din ultimele săptămâni, este posibil că în Argeş tulpina indiană (B.1617.2) să devină dominantă în 1-2 săptămâni, iar în restul regiunii, în următoarele 2-3 săptămâni. Rata mai scăzută de incidenţă Delta în Bucureşti este corelată cu rata mai ridicată de vaccinare şi este încă o dovadă că vaccinarea este înalt protectivă”, a mai precizat dr. Octavian Jurma.
Ce știm despre vaccinare?
Vaccinarea oferă o protecție ridicată față de formele grave de boală, mai ales vaccinurile Pfizer și Moderna.
Chiar dacă varianta Delta străpunge mai ușor ca Alpha bariera imună indusă de vaccin, acesta transformă un caz grav sau letal de COVID-19 în unul asimptomatic sau ușor, ce nu necesită spitalizare.
Cererea de vaccin crește în țările care anticipează valul patru și au o strategie. România a renunțat la livrările săptămânale și vinde stocurile de vaccin.
Durează 30 de zile până la instalarea imunității optime după vaccin. Să ne vaccinăm acum, ca să fim bine protejați în august.
În loc de concluzii:
Valul patru ne va lua prin surprindere, vom fi relaxați și nevaccinați.
În septembrie va fi prea târziu să regretați că nu v-ați vaccinat (sau nu v-ați vaccinat părinții sau copiii) în iunie sau iulie.
Mergeți în vacanțe, aveți nevoie! Dar nu uitați să vă vaccinați, pentru voi și pentru cei din jur!
Mihaela Iliescu