FENOMENUL OCNELE MARI 29 IULIE 2021

1536 0

În cadrul  Zilelor  Imnului Național, Salina Ocnele Mari din județul Vâlcea a găzduit  în ziua de 29 iulie un eveniment deosebit  ce l-a avut ca invitat pe istoricul Marius Oprea și invitații săi.

Din ciclul „Poporul pierdut”, a inclus azi și „fenomenul Ocnele Mari”, tot un „popor pierdut” pe care Petre Pandrea îl numea „Academia de sub pământ”. Am avut un „fenomen Pitești”, dar am avut și un „fenomen Ocnele Mari”, mai puțin cunoscut.

Marius Oprea este istoric, arheolog, scriitor și publicist, fondatorul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, autor a numeroase lucrări dedicate istoriei poliției politice din România, printre care se numără: „Bastionul cruzimii (O istorie a securității, 1948-1964”), „Banalitatea răului”, „O istorie a securității în documente (1949-1989)”, „Adevărata călătorie a lui Zaheu”, ”Moștenitorii securității”, „În căutarea victimelor comunismului”. A primit premiul Asociației Editorilor din România pentru cea mai bună carte de istorie publicată în 2002 și premiul revistei „Observator Cultural” pentru volumul „Șase feluri de a muri”, în 2009. A publicat numeroase volume de versuri și proză, printre care se numără „Neasemuita istorie a Imperiului Român de Răsărit”, în 2017, volum recompensat cu premiul „Ion Hobana” din partea Societății Române de Science-Fiction și Fantasy, pentru cel mai bun roman în domeniul literaturii imaginarului, „Turma păstorului mut”, „Studiu de fezabilitate pentru mântuire”. Cele două scenarii de film pe care le-a scris împreună cu Nicolae Mărgineanu reflectă preocuparea sa asiduă pentru identificarea rămășițelor pământești ale deținuților politic, morți în lagăre și închisori, și ale celor uciși de securitate.

Conferința s-a ținut în Biserica din Salina Ocnele Mari,  în prezența unui numeros public, într-o atmosferă deosebită. S-au scos în lumina reflectoarelor atrocitățile regimului comunist și importanța trecutului în construcția unui viitor mai sănătos.

Poezia poeților-martiri Radu Gyr și Vasile Militaru a fost pusă în scenă de minunații actori ai Teatrului Municipal Ariel din Râmnicu Vâlcea: Julliet Attoh, Camelia Constantin și Gabriel Popescu.

A urmat un mini-concert  deosebit și îndelung aplaudat susținut de corul Filarmonicii „Ion Dumitrescu” Râmnicu Vâlcea,  care a rezonat între pereții de sare ai Bisericii din Ocnele Mari umplându-ne „golul înfrigurat” lăsat în urmă de istoria noastră.

Adresăm felicitări și mulțumiri  organizatorilor: Primăria Ocnele Mari, Universitatea din Pitești, Secția de Istorie, și pentru aportul deosebit  doamnei Aurora Popescu –  Casa de Cultură „Mircea Demetriade” Ocnele Mari. Nu în ultimul rând adresăm mulțumiri direcției Exploatării Miniere Râmnicu Vâlcea și Parohiei Trăistari – Ocnele Mari.

Corina Enache

 

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *