Vaccinarea este gratuită, mai mult decât atât, s-ar putea să și primești ceva cadou dacă te vaccinezi, în contextul eșecului campaniei naționale și al demersurilor disperate ale autorităților.
Până acum, doar „fraierii” s-au vaccinat, iar „deștepții” sau „jmecherii”, după caz, caută să eludeze regulile sau legea. Pentru că, lipsa de educație învinge, merge și așa, nu toți „estem proști”.
Infracțiunea eliberării certificatelor false de vaccinare este prezentă și în județul Vâlcea, favorizată fiind de perioada vacanțelor.
Deși vaccinarea este gratuită, cum spuneam, sunt destui cei care preferă să plătească pentru un certificat de vaccinare fals și sunt cadre medicale pregătite să accepte banii. Fiecare dintre ei are un preț pentru libertate. Și un grad de inconștiență criminală, desigur.
Ultima metodă în materie de falsificat certificate COVID, ce pare că îi pune „la adăpost” pe cei implicați
Certificatele COVID-19 pot fi falsificate în mai multe moduri, una dintre metode fiind modificarea datelor personale, de pe un certificat real, într-un program de editare. Dar, în această situaţie, posibilitatea ca aceia care şi-au falsificat certificatele să scape este aproape inexistentă, pentru că documentele de identitate sunt scanate, iar falsurile pot fi depistate.
Utima metodă în materie de falsificare a certificatelor de vaccinare este mai elaborată. Certificatele de vaccinare sunt falsificate cu ajutorul personalului din centrele de vaccinare sau din cabinetele medicilor de familie, unde dozele de vaccin sunt „folosite”, apoi sunt aruncate, iar beneficiarul este înregistrat ca vaccinat.
Există suspiciuni că și în judeţul Vâlcea se comite această infracțiune, iar acestea se referă în special la serul Janssen, produs de Johnson & Johnson, pentru că se administrează în doză unică, deci complicațiile sunt reduse. Nu sunt excluse, însă, celelalte seruri administrate sau centrele de vaccinare.
Procedeul este simplu, cadrele medicale mimează vaccinarea, persoana respectivă este înscrisă pe platformă şi devine un cetăţean român model, cu adeverinţă „în regulă”. Se descarcă apoi certificatul verde de vaccinare de pe platforma oficială şi, astfel, porţile călătoriilor peste hotare sunt deschise. Și nu numai…
Preţul „operațiunii” ajunge la 50 de de euro, conform surselor noastre. Este prețul libertății celor implicați, al vieții celor nevaccinați, dar, mai grav, este prețul pe care, atât cadrele medicale, cât și cei care solicită aceste adeverințe false, îl pun pe viața semenilor.
Falsul şi uzul de fals se pedepsesc cu puşcăria
MAI anunţă că falsul şi uzul de fals, indiferent că este vorba de certificatele digitale COVID-19 sau de adeverinţe de vindecare, constituie infracţiune şi se pedepsește cu închisoare de până la trei ani.
Autoritățile se pregătesc de valul patru al pandemiei, iar numărul cazurilor este în creștere. Astfel, la data de 6 august s-au înregistrat, 230 cazuri noi, dintre care trei în județul Vâlcea, acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
În acest context, fără a dori să aruncăm o anatemă sau să incriminăm o categorie profesională aflată în prima linie a luptei cu pandemia, aducem în discuție și procentul de cadre medicale nevaccinate, doar 58% din personalul medical fiind vaccinat.
În România celor care le ştiu pe toate, sunt destule cadre medicale care refuză să se vaccineze, contraindică vaccinarea din motive subiective şi chiar îi încurajează pe cei care nu doresc să se imunizeze astfel.
În loc de concluzie, așa cum sublinia medicul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă: „Cel mai puţin corect lucru este ca orice om să creadă că poate să facă absolut orice vrea punând viaţa altora în pericol.”
Mihaela Iliescu