Recent, un domn în sandale o pornise cu copilașul, către Brâna Caprelor
Buila – Vânturarița. Micul Piatra Craiului. Asemănători ca orientare și ca structură, superbii nostri munți reprezintă o provocare pentru montaniarzi.
Partea nordică este dificilă, dar spectaculoasă, cu stâncării și jnepeniș și nu o recomandăm decât celor pregătiți fizic și psihic. Sunt ore de mers la pas, ce necesită efort și multă atenție. Undeva, sus, sub o stâncă, se află patru cruci, ale unor tineri morți în timpul unei frurtuni, aceștia s-au aflat aproape unul de altul, prin anii ’90, în momentul în care un trăznet teribil a lovit muntele. În aceeași zi, lângă Gâlcescu, în Parâng, a pierit o turmă de 200 de oi, tot de trăznet.
Dar acești munți au și flancuri mai accesibile. Bunăoară, cel vestic, cu trasee marcate, ce duc repede sus, în creastă.
Buila – Vânturarița nu oferă, însă, numai stâncării, spectaculosul canionul Cheii, pereți verticali, excepționali pentru cățărare, sau priveliști uimitoare, ci și o salbă de schituri, de la Iezer, la Hădărău, de la Pahomie, la Pătrunsa. Până la Pahomie se ajunge cu mașina. Până la Pătrunsa, sunt două căi de acces, pe picioare, ce necesită între 40 de minute și o oră și jumătate sau două. Cea mai scurtă este de la Pahomie, câțiva km cu mașina, apoi pe jos, pe potecă. Cea mai lunguță este din Bărbătești, cu urcare prin pădure, pe potecă.
Nu ar trebui să fie prea dificil, însă, necesită puțină atenție.
Mai există un traseu care porneşte de lângă Mănăstirile Bistriţa şi Arnota din comuna Costeşti.
Accidentări stupide, morți și turiști inconștienți
Partea ciudată este că, și așa, au loc accidentări. Salvamontiştii locali spun că, cele mai multe accidente au loc tocmai pe cel mai străbătut şi mai uşor dintre trasee. Deja, vara aceasta au avut loc în zonă trei accidentări, ultimul, într-o zonă cu potecă lină, de lângă o căsuţă, victima fiind o femeie de 57 de ani, care a suferit o fractură de tibie. Mergea pe poteca ce vine dinspre Pahomie spre Pătrunsa și care este cea mai lejeră, ceva atenție solicitând doar partea cu treptele din rădăcini.
Mai ciudat este un alt accident. Un turist a căzut dintr-un cireş plantat de călugări. A fost transportat cu un elicopter SMURD, care a venit de la Bucureşti.
Oamenii de la Salvamont spun că au pierit mai multe persoane pe acest traseu. (Personal, mi-am uitat de 2 ori în aceeași zi rucsăcelul, pe traseu, însă nu am pățit nimic). Victimele au ieşit de fapt de pe traseu, ca să exploreze împrejurările.
Marcel Andreescu, salvamontist, ne-a povestit recent de un alt turist pe care l-a tras de mânecă, lângă Brâna Caprelor, un loc ce prezintă riscuri serioase.
Brâna este scurtătura către Cabana Cheia. Scutești ore de mers pe jos. Pe cât de frumos și spectaculos este, pe atât de periculos. Brâna este o potecă îngustă, pe care o parcurgi în aproximativ 8-10 minute, pășind foarte atent și ținându-te de rădăcini și de pomi, cu perspectiva prăpastiei într-o parte, iar sus, până pe grohotiș, este și mai crunt. Ei, bine, acest turist plecase în sandale către Brâna Caprelor, ținând de mână un copil de numai câțiva ani. Inconștiență și teribilism!
La intrarea în traseu se află panouri de avertizare privind periculozitatea și existența urșilor. Căci, sunt urși în Buila și, o veste mai puțin plăcută, sunt peste tot, atenție, deci!
Kandy Reisenauer