“Din lumea satului”

963 0

În  duminica  însorită a zilei  de 19 Septembrie am fost invitați  la o nouă expoziție .  “DIN LUMEA SATULUI”  este expoziția unui grup de  artiști vizuali,   aflată în  frumosul  și primitorul spatiu al Muzeului Satului Vâlcean. A fost organizată cu sprijinul Centrului Județean de Promovare a Culturii Tradiționale Vâlcea și a  Muzeului Județean “ Aurelian Sacerdoțeanu” Vâlcea.

Iată și câteva din frumoasele gânduri și impresii așternute de către doamna Mioara  Comanescu- Plop, consultant artistic:

“Poezia culorii, contemplația, timpul care s-a oprit în loc, ar putea fi doar câteva trăsături care descriu “ starea” generată de lucrările vizuale expuse la Muzeul Satului Vâlcean, sub genericul “DIN LUMEA SATULUI”.

Peisajul cât și restul compozițiilor vizuale sunt rezultatul studiului, a observației realității imediate, o contemplare largă cuprinzând cât mai mult din spectacolul coloristic al lumii.

Au expus și “s-au expus” : Mariana Bălescu, Diana-Maria Mitulescu, Steluța Zelici- Dumitrescu, Violeta Țuicu și Victor Oprescu.

Un dialog vizual susținut cu talent, sensibilitate și apreciat pe măsură de cei prezenți la vernisaj.

Culorile vibrante din lucrările Violetei Țuicu, departe de a violenta retina, ne captează și ne luminează nu numai cu frumusețea lor imediată cu care   ne-am obișnuit să trăim ci, dobândesc în reprezentările autoarei o nouă și inedită dimensiune , surprinzătoare pentru unii dar apreciată unanim de toți, unice în felul lor.

Livada scaldată în lumina molcomă a soarelui cu accent pe detaliu, suavitatea florilor, flori trecătoare pe care natura ni le oferă cu obstinație anual, dar pe care Mariana Bălescu le “capturează” pentru veșnicie în compoziții sensibile, susținute cu real talent și dăruire, fac parte din acest dialog cromatic.

Lumea satului este generatoare și izvoratoare de valori, un întreg univers populat de oameni, tradiții dar și de obiecte. Obiecte prezente și în lucrările Dianei Mitulescu , unde capătă noi conotații. Desenul viguros, cromatica reținută dar care pune în valoare linia, consemnând astfel cu dezinvoltură lucruri, sentimente și emoții pe care artista le dăruiește cu generozitate, alături de ceilalți colegi de simeză.

Steluța Zelici- Dumitrescu recreează lumea cu harul unui Hesiod feminin, unde ucenicia la școala Mariei Gaghel este evidentă de departe. Nu are nimic din ambiția noului, dar ne dezvăluie însă lucruri eterne pentru inimi dar vii și adevărate pentru că sufletul care ni le dăruie este cea mai profundă pulsiune cu care Steluța a fost înzestrată, pe langă sensibilitatea pe care orice artist o posedă.

Extazul atingerii vizuale dar și volumetrice ni-l oferă Victor Oprescu care face ca lemnul să “înflorească” sub mâinile sale.

Frumusețea fibrei și căldura materialului coexistă și trăiesc în cele două sculpturi, într-un “buchet”  necules încă din lume, lume ce se poate salva numai din arta pe care el și alții o creează.

Autorii, eroi ai acestei  “povești” vizuale din lumea satului descoperă în afara sinelui , ceea ce posedăm mai de mult, și anume căutarea divinului cunoscut , cum bine spunea Blaise Pascal.

Ei pătrund profunzimea realității, în care lumea florilor ocupă un loc important. Lume care se constituie în adevarate Câmpii Elisee de care numai legendarii eroi scandinavi au parte.

E ceva ce coboară din duioasele “Impresii din copilarie” din Livenii lui Enescu , sau din oricare suflet de român.

Vă invităm să redescoperiți într-o poveste vizuală plină de farmec și culoare. Expoziția este deschisă până în noiembrie!”  Mioara Comănescu Plop.

Am fost încântați  și de prezența unui grup de liceeni minunați  și talentați  de la Colegiul Tehnic  Energetic coordonați de domnul Dumitrescu , ai  cărui membri ne-au oferit   o suită de frumoase jocuri populare, inspirate de evenimentul inedit, la care am participat și noi cu drag.

Suntem convinși că veți aprecia și admira și aceste deosebite lucrări , care vă vor încânta sufletul și privirea, în minunatul peisaj al Muzeului Satului Vâlcean.

 

(Sursa: Mioara Comănescu – Plop – Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea)

Corina Enache         

Articole asemănătoare

”Om bun” a murit

Postat de - 20 ianuarie, 2020 0
FacebookTwitterA murit Dan Andrei Aldea, unul dintre cei mai mari muzicieni, chitariști, poliinstrumentiști și compozitori ai tinereții noastre, cei născuți…

Dublu eveniment la Sibiu

Postat de - 5 noiembrie, 2024 0
FacebookTwitterNorth Sea String Quartet vine la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, marți, 12 noiembrie, orele 18:30, pentru un popas al turneului…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *