Acoperământul Maicii Domnului – 1 Octombrie

183 0

Acoperământul Maicii Domnului este sărbătoarea prăznuită de Biserica Ortodoxă în amintirea unei minuni întâmplate în Biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol. Este ziua în care rugăciunile de ajutor și ocrotire la Maica Domnului fac minuni.

Semnificația sărbătorii Acoperământul Maicii Domnului

Sărbătoarea prăznuită pe 1 octombrie amintește de apariția Maicii Domnului în cartierul Vlaherne din Constantinopol în secolul al X-lea.

La sfârșitul vieții Sfântului Andrei cel Nebun pentru Hristos, Andrei din Constantinopol, acesta împreună cu mai mulți credincioși au văzut-o pe Maica Domnului împreună cu Sfântul Ioan Botezătorul și alți sfinți și îngeri, în timpul unei slujbe din Biserica Născătoarei de Dumnezeu din Vlaherne. În acel moment, Constantinopolul era amenințat de o primejdie, cel mai probabil invazia rușilor kieveni din 907 sau 911, iar Maica Domnului a intrat în mijlocul Bisericii, a îngenuncheat și, cu chipul plin de lacrimi, a rămas mai mult timp acolo pentru rugăciune.

După acest episod al Maicii Domnului, primejdia a fost îndepărtată și orașul a fost scutit de suferință.

Prăznuirea

Prăznuirea ocrotirii Maicii Domnului începe cu o priveghere în care sunt prezente obiceiuri asemănătoare cu cele ale altor praznice mari ale Maicii Domnului. Sărbătoarea nu are o perioadă de după prăznuire.

Acoperământul Maicii Domnului este prăznuit cel mai frecvent în bisericile de tradiție slavă, asta și pentru că Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos era considerat ca fiind de origine slavă.

În tradiția greacă, sărbătoarea este ținută în speciali de călugării din Sfântul Munte Athos, iar din 1952, prăznuirea se face și în Grecia, dar pe data de 28 octombrie și reprezintă o sărbătoare națională în care se aniversează respingerea actului italian din 1940 asupra Greciei.

Prima prăznuire a acestei sărbători este cunoscută în Biserica Ortodoxă Rusă din secolul al XII-lea. Sărbătoarea a căpătat o mare popularitate în Rusia, iar de acolo a trecut și la români, sărbătorindu-se în mai multe mănăstiri din România.

Rugăciune de Acoperământul Maicii Domnului

“Acoperă-ne pe noi cu Acoperământul tău, Preasfântă Fecioară, în ziua răutăţilor noastre. Acoperă-ne în toate zilele noastre și mai ales în ziua cea rea, când sufletul de trup se va despărţi, de faţă să ne stai întru ajutor şi să ne acoperi pe noi de duhurile cele rele din văzduh, de sub cer şi din ziua înfricoşătoarei judecăţi. Să ne acoperi pe noi întru ascunsul Acoperământului tău”.

Icoana Acoperământului Maicii Domnului

În icoana Acoperământului sunt trecute două evenimente petrecute în vechea biserică din Vlaherne din Constantinopol. Icoana o înfățișează pe Maica Domnului stând deasupra credincioșilor, cu mâinile ridicate la rugăciune, iar din cele două părți sunt înfățișați îngerii.

În partea de jos dreapta a icoanei mai sunt înfățișați și Sf. Andrei cel Nebun după Hristos și ucenicul său Epifanie, iar alături de ei, cei doisprezece Apostoli, sfinte femei, mucenici, monahi și sfinte femei, iar Fecioara Maria întinde maforionul asupra tuturor celor adunați.

Tradiții și superstiții de Acoperământul Maicii Domnului

Potrivit tradiției, sărbătoarea mai este cunoscută în popor și sub denumirea de “Pocroave”. În această zi se pregătesc ogoarele pentru sezonul rece, deoarece se acoperă pământul cu brumă. Credincioșii țin post în această zi sfântă pentru că astfel sunt feriți de boli, de supărări sau chiar de înec. Fetele care nu aveau o podoabă capilară bogată, în ziua de Acoperământul Maicii Domnului se rugau să le fie acoperit capul cu păr. Gospodinele pregătesc în această zi plăcinte de post cu mere sau cu dovleac și le împart rudelor sau oaspeților care le trec pragul. În această zi se spune că fetele care sunt împodobite pentru nuntă vor avea parte de o căsnicie lungă și fericită. În anumite zone ale țării, în această zi se stropesc vitele cu apă sfințită, pentru a fi ferite de boli în sezonul rece. În această zi nu se taie părul. Se spune că, dacă este tăiat părul astăzi atunci el rămâne într-o legătură cu corpul. El nu trebuie aruncat, nici ars, pentru că va fi luat de vrăjitoare ori de oamenii răi care pot face farmece. În ziua de Pocroave se ține post până la prânz. Se mănâncă doar covrigi frământați fără lapte sau se bea doar apă ori ceai. Conform tradiției, în această zi se pomenesc cei trecuți în neființă, care se află sub protecția Maicii Domnului.

 

(Sursa: Libertatea)

Corina Enache

 

 

 

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *