Mituri despre vaccin demontate de experți

817 0

De ce ați vrea să faceți imunitate naturală când aveți la dispoziție (la discreție și pe alese!) un produs sigur, testat, ieftin (chiar gratis, că-l plătește statul) care vă asigură o apărare foarte bună? De ce ați vrea să vă bateți joc de organism cu o boală care face praf plămânii, vasele de sânge, inima, creierul? De ce ați alege toate astea și nu vaccinul?

Întrebări retorice, desigur…

Sunt mai bine de zece luni de când a început vaccinarea împotriva COVID-19. În acest timp au tot apărut informații pro și contra imunizării, dar și multe fake news-uri. Experții încearcă să le explice oamenilor care sunt beneficiile, dar și efectele adverse ale serurilor administrate.

Înainte de a lua în considerare informațiile despre vaccinuri, verificați dacă acestea provin dintr-o sursă credibilă (indiferent care este aceasta) și sunt actualizate în mod regulat.  Acestea sunt scrise și aprobate de experți în domeniu, inclusiv medici, cercetători, epidemiologi și analiști.

Iată o parte din cele mai importante răspunsuri oferite de medicul Vasi Rădulescu, într-o campanile de informare proprie, pe pagina sa de Facebook:

  1. Cei cu boli de inimă, plămâni, ficat etc. nu au contraindicație la vaccinare. Din contră, au mare nevoie de vaccin.
  2. Cei cu trombofilie sau tromboze nu au contraindicație la vaccinare. Pot face un vaccin ARNm. Se discută și cu medicul hematolog, iar dacă există un tratament curent, medicul va explica dacă acel tratament se va opri sau nu.
  3. Cei sever imunocompromiși au MARE nevoie de vaccin. Pot face chiar schemă cu trei doze din prima, după un plan special, pentru a atinge o imunitate cât mai bună.
  4. Cei cu cancere active care iau tratamente grele gen chimioterapie sau au radioterapie vor discuta cu medicul curant și vor stabili oportunitatea vaccinării. În principiu vaccinul se poate face după finalizarea chimio sau radioterapiei.
  5. Bolile autoimune NU sunt contraindicații la vaccinare. Dacă aveți tiroidite, lupus, poliartrită reumatoidă sau oricare altă afecțiune autoimună, nu aveți contraindicație. Puteți face orice vaccin aprobat.
  6. Nici bolile inflamatorii intestinale ca boala Crohn sau rectocolita ulcerohemoragică nu sunt contraindicații la vaccinare.
  7. Nu, dozele cu termen depășit NU sunt periculoase. Au fost extinse termenele oficial. Inițial s-a crezut că ARNm nu va rezista mult timp, dar realitatea ne-a arătat altceva. NU există nicio problemă aici.
  8. Varicele NU sunt contraindicații.
  9. Copiii nu nu vor face leucemie dacă sunt vaccinați. Vaccinurile NU dau leucemie la 3-5 ani. Nu dau niciodată, nu avem nicio atenționare despre asta. NU dau cancer și nici nu ne omoară după 50 de ani.
  10. Vaccinurile cu ARNm nu au cum să interfereze cu ADN-ul.
  11. Vaccinarea se poate face în HIV. Fără probleme. E chiar indicată.
  12. Și alergicii se pot vaccina. Cei care au istoric de șoc anafilaxic vor face NEAPĂRAT vaccinul într-un spital, cu medicii aproape. Cei cu teren plurialergic ar trebui să discute cu medicul alergolog. Cei cu alergii comune, ușoare, nu au contraindicații la vaccinare.
  13. Pacienții care sunt anticoagulați cu Sintrom, Trombostop, Warfarină – să aibă un INR stabil, ideal mai aproape de 2. Se pot vaccina fără probleme. Anunță la centru, se folosește un ac fin, totul în regulă.
  14. Pacienții cu anticoagulante de generație nouă (apixaban, dabigatran, rivaroxaban) pot face vaccinul fără probleme. Cum ei oricum nu monitorizează INR, anunță la centru pentru a folosi un ac fin.
  15. Ganglioni umflați după vaccin? Da! Pot apărea. NU e nimic de speriat, vor da înapoi.
  16. Febră, durere de cap, oboseală, dureri musculare după vaccin? Da! Pot apărea, ele făcând parte din răspunsul imun. Trec în câteva zile, nu e nimic de speriat. Luați paracetamol sau ibuprofen la nevoie.
  17. Orice vaccin e bun. Cea mai mare protecție o dă Moderna, apoi Pfizer, apoi JJ. Dar orice vaccin protejează excelent pe formele severe.
  18. NU riscați să obțineți certificatul verde fără să vă vaccinați. Este caz penal și, dacă veți vrea să faceți vaccinul, nu veți mai putea.
  19. Se poate dona sânge după ce a fost făcut vaccinul? DA! Puteți dona oricând sânge, chiar și după booster!
  20. Înainte de vaccinare trebuie făcută dozarea de anticorpi. Adevărul: ”Dozarea de anticorpi înainte de vaccinare (orice doză) este inutilă”.

Mulți oameni încă mai cred în teoriile conspirației. Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA demontează toate aceste mituri.

  1. Serul ARNm este considerat un vaccin?

Da. Vaccinurile cu ARNm, cum ar fi Pfizer-BioNTech și Moderna, funcționează diferit față de alte tipuri de vaccinuri. Acest tip de vaccin este nou, dar cercetarea și dezvoltarea acestuia sunt în curs de decenii.

Vaccinurile ARNm nu conțin niciun virus viu. În schimb, acționează învățând celulele noastre să producă o bucată inofensivă dintr-o „proteină spike”, care se găsește pe suprafața virusului care provoacă COVID-19. După realizarea bucății de proteină, celulele o afișează pe suprafața lor. Sistemul nostru imunitar recunoaște atunci că nu aparține acolo și răspunde pentru a scăpa de el. Când începe un răspuns imun, se produc anticorpi, creând același răspuns care se întâmplă într-o infecție naturală. Spre deosebire de vaccinurile cu ARNm, multe alte vaccinuri folosesc o bucată sau o versiune slabă a germenului împotriva căruia vaccinul îl protejează. Așa funcționează vaccinurile împotriva rujeolei și gripei. Când o parte slabă sau mică a virusului este introdusă în corpul dumneavoastră, produceți anticorpi pentru a vă ajuta să vă protejați împotriva infecției viitoare.

  1. Vaccinurile COVID-19 conțin microcipuri?

Nu. Vaccinurile COVID-19 nu conțin microcipuri. Vaccinurile sunt dezvoltate pentru a lupta împotriva bolilor și nu sunt administrate pentru a vă urmări mișcarile. Vaccinurile funcționează prin stimularea sistemului imunitar pentru a produce anticorpi, exact așa cum ar fi dacă ați fi expus bolii. După ce vă vaccinați, vă dezvoltați imunitatea la acea boală, fără a fi nevoie să vă îmbolnăviți mai întâi.

  1. Dacă te vaccinezi, poți deveni magnetic?

Nu. Administrarea unui vaccin COVID-19 nu vă va face magnetic, inclusiv la locul vaccinării care este de obicei brațul dumneavoastră. Vaccinurile COVID-19 nu conțin ingrediente care pot produce un câmp electromagnetic la locul injectării și nici metale.

  1. Vaccinul anti-COVID poate produce infertilitate?

Vaccinarea COVID-19 este recomandată tuturor persoanelor cu vârsta de 12 ani sau peste, inclusiv persoanelor care încearcă să rămână însărcinate acum sau care ar putea rămâne însărcinate în viitor, precum și partenerilor lor.  În prezent, nici o dovadă nu arată că orice vaccinuri, inclusiv vaccinurile COVID-19, cauzează probleme de fertilitate la femei sau bărbați.

  1. Un vaccin COVID-19 îmi va modifica ADN-ul?

Vaccinurile COVID-19 nu modifică sau nu interacționează în niciun fel cu ADN-ul. Atât vaccinurile cu ARNm cât și cu vectorul viral COVID-19 furnizează instrucțiuni (material genetic) celulelor noastre pentru a începe să construiască protecție împotriva virusului care cauzează COVID-19. Cu toate acestea, materialul nu intră niciodată în nucleul celulei, unde se păstrează ADN-ul nostru.

  1. După vaccinul anti-COVID pot ieși pozitiv la test?

Niciunul dintre vaccinurile COVID-19 autorizate și recomandate nu vă determină să testați pozitiv la testele virale, care sunt utilizate pentru a vedea dacă aveți o infecție curentă. Dacă organismul dezvoltă un răspuns imun la vaccinare, acesta este obiectivul, puteți avea rezultate pozitive la unele teste de anticorpi. Testele anticorpilor indică faptul că ați avut o infecție anterioară și că este posibil să aveți un anumit nivel de protecție împotriva virusului.

 

Mihaela Iliescu

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *