Schitul Cetățuia, minunea din vârful dealului

797 0

Anul acesta s-au împlinit 492 ani de la uciderea lui Radu de la Afumaţi (sau Radu al V-lea), domn al Ţării Româneşti, împreună cu fiul său Vlad, în Schitul de pe Dealul Cetățuia din Râmnicu Vâlcea.

„In anul 1529 Radu de la Afumaţi, domnul Ţării Româneşti, a fost ucis împreună cu fiul său Vlad, la Râmnicu Vâlcea, de către boierii vânduți turcilor. Radu de la Afumați, fiul nelegitim al lui Radu cel Mare a preluat domnia într-o perioadă dificilă, când Imperiul Otoman dorea transformarea Țării Românești în paşalâc precum Bulgaria, Serbia și Grecia. Însă prin luptele sale susţinute împotriva turcilor, Radu de la Afumaţi va reuşi să împiedice planurile sultanului Soliman Magnificul, fapt ce l-a făcut pe marele istoric Nicolae Iorga să-l numească pe Radu „Domnul răzbunării creştine şi al mândriei româneşti”. După numeroase lupte cu turcii în care Radu a ieșit biruitor, la sfârşitul anului 1528, boierii trădători care nu vroiau să-și piardă privilegiile în țară, au pornit lupta împotriva domnitorului cu o puternică armată turcească şi l-au urmărit până la Râmnicu Vâlcea, unde a și fost ajuns. Radu de la Afumați a fost ucis la 2 ianuarie 1529, împreună cu fiul său Vlad de numai 7 ani, chiar în altarul bisericuţei de pe dealul Cetăţuia din Râmnicu Vâlcea. Acestui act de o cruzime fără precedent, i s-a adăugat un altul la fel de mișelesc: după ce domnitorul a fost ucis, capul acestuia a fost retezat și a fost dus lui Suleyman Magnificul pe o tipsie de argint. Trupul lui Radu de la Afumați a fost luat de niște prieteni și înmormântat la mânăstirea din Curtea de Argeș, iar deasupra mormântului aceștia au așezat o lespede de marmură, pe care viteazul voievod este înfățișat călare, cu buzduganul în mână și cu mantia fluturând.”  Lectia de Istorie

Schitul este construit pe locul unei vechi așezări preistorice unde s-au găsit fragmente ceramice, resturile unor locuințe și alte obiecte care au aparținut acelei perioade.

Legendele povestesc despre existența unui tunel care pornește din curtea schitulu și trece pe sub Olt,  pâna la Malul Alb. Acesta facea legătura cu o cetate care ar fi existat la Malul Alb, la Cnezatul lui Olea. Evident, gura de intrare a tunelului, ce seamănăcu o fântână, este astupată cu pământ, iar despre tunelul de sub Olt, probabil, nici vorbă, având în vedere actuala configurație geografică.

Părintele Manole este cel care a dat, în ultimii ani, micului domeniu, o frumusețe și o eleganță aparte. Bisericuța este renovată și, veșnic, plină de flori proaspete, absolut minunate. Totul emană sfințenie aici. Curtea interioară a fost reamenajată, cu concursul unei firme de peisagistică din județ, care a transformat totul într-un mic paradis, unde enoriașii vin cu mare drag, participă la liturghii, admiră priveliștea Râmnicului și se plimbă pe aleile frumos pavate, fotografiind cu spor decorul feeric.  O cruce imensă, luminează noaptea, ca un far călăuzitor pentru spirit, iar lângă casa parohială, o altă cruce de flori, mereu proaspătă, așteaptă dreptcredincioșii să se închine și să se minuneze.

Familia preotului îngrijește și împrospătează mereu cu flori curticica, aducând, fiecărui anotimp, o frumusețe aparte, prin decorațiunile pliné de suflet și farmec, cu care își întâmpină oaspeții.
Fiecare liturghie este prilej de alese trăiri sufletești pentru participanți. Oamenii vin aici gătiți frumos, cu smerenie, cu liniște în suflet, cu iubire de semeni. Sunt cele mai frumoase și mai calde ocazii de a petrece sărbătorile de peste an împreună, alături de copilașii pentru care, părintele are o grijă deosebită. De fiecare Sf. Nicolae și Crăciun, micuții primesc daruri, dulciuri și portocale, și, pentru ei este pregătit un brad mare, frumos și fiecare este invitat să participle la împodobirea lui.

Kandy Reisenauer

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *