- Preoții care sfidează măsurile de protecție sanitară și „incită public la discreditarea unui act medical, la banalizarea gravității bolii și a consecințelor pandemiei” nu reprezintă oziția Bisericii din care fac parte
În urma întâlnirii de joi a premierului Nicolae Ciucă cu reprezentanții cultelor religioase din România, BOR a luat următoarea decizie: accesul credincioșilor în biserică nu poate fi restricționat, pentru că e un spațiu care oferă „produse sau servicii vitale”, la fel ca magazinele alimentare și farmaciile.
Potrivit BOR, „certificatul verde este un document care are o rațiune intrinsecă de convingere, nu de constrângere. Cine alege în mod rațional și informat să asculte sfatul medicilor specialiști și să se vaccineze, beneficiază, temporar, de niște avantaje oferite de certificatul verde în anumite spații (comerciale sau de divertisment) aglomerate. Acest document nu este și nu poate deveni însă restrictiv pentru accesul în spații ce oferă produse sau servicii vitale, așa cum este cazul magazinelor alimentare, farmaciilor, spitalelor sau bisericilor”. Patriarhia consideră că, accesul într-un spațiu sacru, unul al ordinii și decenței prin excelență, pentru a te ruga, adică pentru a-ți manifesta concret fundamentala libertate religioasă, nu poate fi condiționat, inclusiv din rațiuni practice, nu doar morale, de un document menit să introducă contextual un plus de protecție și ordine în spații care chiar au nevoie de acesta.
Cultele religioase au anunțat că vor respecta exemplar măsurile de prevenție recomandate de autoritățile medicale.
Reprezentații Patriarhiei mai subliniază că preoții care sfidează măsurile de protecție sanitară și „incită public la discreditarea unui act medical, la banalizarea gravității bolii și a consecințelor pandemiei” nu reprezintă poziția Bisericii din care fac parte. „Exemplele triste, dezavuate și sancționate de Biserică, ale acestor persoane au fost și vor rămâne, din fericire, minoritare”, spun reprezentanții Bisericii ortodoxe Române.
K.R