Accident montan cu un ATV în Cheile Folea

505 0

Accidentele montane țin capul de afiș al știrilor începutului de an. În Făgăraș tocmai a avut loc un accident tragic. O persoană în vârstă de aproximativ 60 de ani, dintr-un grup mai mare a murit, duminică, în zona Capra, după ce a alunecat și a căzut 450 de metri, izbindu-se de stânci. Omul nu avea cască de protecţie, deși inițial s-a spus că era echipat corespunzător.

Aproape concomitent, iată și primul accident montan produs, în judeţul Vâlcea, ce a avut loc luni, 3 ianuarie 2022, în zona Peşterii Arnăuţilor, mai sus cu aproximativ 20 km de Băile Olăneşti. Peștera Arnăuților este situate în Cheile Folea, prea puțin cunoscute turiștilor, însă, a ajunge acolo reprezintă, uneori, o aventură, mai ales iarna, drumul fiind lung și blocat de zăpadă.

Avizi de aventură și de peisaje superbe, mai mulți localnici din Olănești s-a aventurat cu ATV-urile pe acest traseu situat în Parcul Naţional Buila – Vânturariţa.

Probabil, făceau asta frecvent, din placer și de dragul aventurii. Nu este nimic mai frumos decât să te bucuri de aventură pe munte. Numai că, iarna vine cu o serie de factori de risc: zăpadă, gheață, viscol. Din nefericire, unul din ei, în vârstă de 58 de ani, a alunecat cu ATV_ul pe gheața lucioasă precum sticla și s-a acccidentat grav la un picior. Acesta și-a prins membrul inferior între vehiculul de teren şi o stâncă. Se pare că omul și-ar fi pierdut și cunoștința. Norocul său au fost prietenii ce îl însoțeau și care l-au transportat cu o targă improvizată până la o mașină de teren, sunând la 112. În urmă cu 3 ani, în zonă s-a mai petrecut un alt accident, mai puțin grav, cu o mașină de Sibiu al cărei șofer a întâmpinat probleme pe o porțiune de drum cu grad de înclinație destul de ridicat și în curbă. Mașina a părăsit drumul și s-a urcat pe un mal, proptindu-se de un pom, iar șoferul s-a ales, de asemenea, cu o leziune la picior, însă nu gravă.

Puțini știu că, și în Vâlcea funcționează un club al împătimiților autovehiculelor de teren, 4×4 Rescue, șoferii fiind cei care, alături de bravii salvamontiști sunt cei de dau fuga ori de câte ori turiștii accidentați, rătăciți sau în dificultate au nevoie de ajutor, deci, ar fi bine ca, cei ce acuză acest tip de turism montan să lase deoparte criticile și opiniile negative legate de subiect.

K.R.   

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *