Ziua Internationala a Persoanelor Rebele 25 Ianuarie

717 0

Data de 25 ianuarie marchează Ziua Internațională a Persoanelor Rebele. Potrivit Daily Mail, cercetătorii au constatat că măsura în care un om e rebel este direct proporțională cu dimensiunea cortexului orbitofrontal, situat în spatele ochilor.

Persoanele rebele, care nu se conformează normelor sociale, au mai puțină materie cenușie în aceasta zonă a creierului, care crește rapid în copilărie, dar încă nu este clar de ce sau când se oprește din dezvoltare.

Așadar, rebeliunea este o trăsătură înnăscută, mai puțin influențată de mediul în care crește un copil sau de anturaj.

Persoanele rebele sunt persoane spontane, creative și jucăușe. Le place să comunice folosind un stil energetic, exprimându-și aprecierea față de lucuri, persoane, locuri. Sunt eficiente atunci când sunt stimulate prin elemente creative, distractive, oameni noi, locuri noi, iar prima lor reacție este să se exprime în legătură cu aceste schimbări.

Așii lor din mânecă: sunt foarte creativi, găsind soluții chiar și când ceilalți văd doar probleme. Au capacitatea să transformă orice lucru plictisitor în ceva foarte plăcut, într-un joc. Sunt spontani, plini de energie și entuziasm.

Sfidarea regulilor

A trăi în societate înseamnă a învăța să respectăm nevoile și drepturile altora, dar există momente în care regulile și convențiile pe care ni le impunem sunt prea mici pentru noi. Acestea sunt cazuri în care regulile jocului ne constrâng, fără niciun motiv, ne limitează capacitatea de a ne bucura de viață fără a ne oferi nimic în schimb.

Ce se întâmplă atunci când un set de reguli nu mai are sens? Probabil, majoritatea va continua să respecte aceste reguli, deoarece ceea ce s-a făcut întotdeauna și a pus la îndoială ceea ce necesită o energie și un spirit de voință pe care nu le are toată lumea, pe de o parte, sau pentru că pur și simplu nu ne dăm seama că putem pune la îndoială aceste standarde, pe de altă parte. În aceste cazuri, cei care încalcă convențiile sunt oamenii rebeli.

Acest profil psihologic are o capacitate mai mare de a detecta aspecte ale societății în care tradiția și normele sufocă inutil repertoriul de atitudini și acțiuni pe care le putem avea (și de care ne putem bucura). Să vedem cum o fac.

Cele 5 trăsături ale oamenilor rebeli

Cei care se caracterizează prin rebeliunea lor prezintă următoarele caracteristici.

1. Se descurcă prost cu autoritate

Deși zi de zi îi obligă să trăiască conform regulilor dictate de anumite autorități (pentru simplul fapt de a trăi într-un stat), ei nu înșeală acest fapt. Acest lucru îi face să încalce aceste reguli relativ frecvent. care sunt considerate de bază, expunându-se la un anumit tip de violență.

În cele din urmă, cu cât o persoană este mai rebelă, cu atât este mai probabil să pună la îndoială normele și regulile pe care alții le consideră naturale și inalterabile. În bine sau în rău, acest lucru duce la comportamente care, în unele cazuri, sunt considerate perturbatoare. Rezultatul este că este mai probabil să aibă ciocniri cu autoritatea, având în vedere că consideră că o bună parte a normelor pe care acestea din urmă le aplică sunt arbitrare și nu sunt justificate.

2. Predispoziția creativă

Oamenii rebeli nu trebuie să fie pricepuți în niciuna dintre arte, dar au o predispoziție de a fi creativi, chiar dacă este o formă slab lustruită de creativitate. De exemplu, ele folosesc adesea obiecte în alte scopuri decât cele pentru care au fost concepute.

3. Respinge multe dintre etichetele obișnuite

Pentru oamenii rebeli există fenomene în viață care nu merită să se limiteze la un singur cuvânt. Folosirea acestor formule lingvistice servește pentru a comunica și a se înțelege mai bine, dar în schimb, limităm semnificația a ceea ce vrem cu adevărat să exprimăm. De aceea preferă să se exprime în alte moduri de a comunica anumite lucruri, cum ar fi, frecvent, relația pe care o au cu o persoană.

4. Respinge monotonia

O mare parte din monotonia care este atât de răspândită în societatea actuală se datorează simplului obicei sau obligație. Acest lucru îi face pe oameni rebeli să fie dezacordați, deoarece, ca și alți indivizi, nu trebuie să-și schimbe obiceiurile în ziua lor, prima nu trebuie să se mulțumească să facă întotdeauna același lucru.

5. Viața ta se bazează pe deschidere, nu pe încălcare

Sensul vieții oamenilor rebeli nu se bazează pe încălcarea regulilor pentru simplul fapt de a o face. Dacă da, aceasta ar fi o falsă rebeliune bazată pe reacția la ceea ce se întâmplă. În orice caz, concepția lor despre ceea ce înseamnă să trăiești este mai largă decât cea a celorlalți membri ai societății: nu vor ca nicio ușă să fie închisă dacă nu există un motiv întemeiat pentru aceasta.

6. Respinge competitivitatea

Ideea de a trebui să concurăm în permanență cu ceilalți le provoacă respingere, deoarece este o logică care ne determină să intrăm într-un cerc vicios de muncă, legându-ne de o dinamică care ne depășește total controlul.

Cu alte cuvinte, vedem competitivitatea ca pe o normă indirectă, prin care oamenii încearcă să se adapteze cât mai mult posibil la ceea ce se așteaptă de la ei, astfel încât rezultatul să fie satisfacerea regulilor pe care nimeni nu le-a ales.

7. Nu acționează conform așteptărilor celorlalți.

Ce cred alții despre oamenii rebeli nu îi face pe aceștia din urmă să își adapteze modul de a fi în societate, deoarece resping ideea că cineva definește din exterior ceea ce ar trebui să fie el însuși. Singura excepție de la aceasta apare atunci când neadaptarea comportamentului la așteptările celorlalți ar atrage un cost obiectiv, foarte mare și cu o probabilitate mare de a suferi acele consecințe.

8. Nu îi judecă pe alții inutil

În același mod în care se bucură de propria lor autonomie, oamenii rebeli evitați să faceți judecăți de valoare cu privire la deciziile foarte personale luate de alții despre cum să le ghideze viața.

9. Nu te simți vinovat că nu te încadrezi în estetica dominantă

Aspectele contează foarte mult, dar asta nu face ca stima de sine a persoanelor rebele să se clatine atunci când decid să nu se conformeze acestor criterii.

 

(Sursa: Ziarul Unirea)

Corina Enache

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *