Premieră în voleiul românesc după 8 ani!

1175 0

Pentru prima dată din 2014, Federația Română de Volei a reușit să primească organizarea unei Balcaniade.

Voleiul românesc face pași spre normalitate și spre revenirea în prim-plan. După ce în 2021 am organizat o grupă a Campionatului European feminin de senioare, în acest an România va fi, de asemenea, gazda unei întreceri importante: Campionatul Balcanic feminin pentru echipe sub 19 ani. Aceasta e prima competiție de acest gen organizată de țara noastră în ultimii 8 ani. În 2014, naționala masculină de juniori a cucerit aurul.

”Am reușit la ședința Adunării Generale Balcanice să aduc în România un turneu, o Balcaniadă a fetelor sub 19 ani, o generație fanion pentru Federația Română de Volei” – Adin Cojocaru, președintele Federației Române de Volei.

Aducerea acestei competiții în țară este foarte importantă, pentru că astfel naționala care anul trecut a terminat pe locul șase la Campionatul Mondial U18 poate pregăti asaltul pentru medaliile Campionatului European.

”Venim după participarea lor la FOTE, iar ulterior zicem noi că ne calificăm și la Campionatul European. Și atunci, între aceste două competiții era un loc liber. Am vrut să fim siguri că-l așezăm într-o perioadă extrem de bună pentru pregătire, ceea ce ar fi de bun augur ca fetele să aibă o pregătire deosebită pentru participarea la Campionatul European, la turneul final” – Adin Cojocaru, președintele Federației Române de Volei.

De asemenea, tot în România va mai avea loc și o Balcaniadă la volei pe plajă: cea destinată sportivilor sub 20 de ani. Aceasta va avea loc la Sighetu Marmației și obținerea organizării ei se pliază perfect pe politica FRV de creștere și promovare a voleiului la nivelul copiilor și juniorilor.

”La Beach Volley am reușit să aducem în România, la Sighetu Marmației, un turneu care să cuprindă zona balcanică, la Under 20. Deci sunt două turnee, două participări ale României organizate în țară tocmai pentru a încerca să promovăm cumva și ce înseamnă voleiul în sală și ce înseamnă voleiul pe nisip și în special la voleiul acesta juvenil, unde noi avem nevoie să creștem, să promovăm și să aducem copiii către practicarea acestui sport” – Adin Cojocaru, președintele Federației Române de Volei.

Adin Cojocaru a discutat cu Președintele CEV despre ”Cazul Alexia Căruțașu”

Adunarea Balcanică a fost pentru șeful voleiului românesc prilejul ideal pentru a obține sprijinul președintelui Confederației Europene de Volei, Aleksandar Boricic, în ”cazul Alexia Căruțașu”.

”Am vrut să avem neapărat o discuție cu dumnealui referitor la cazul Alexia Căruțașu. Mi-a acordat un sfert de oră, în care am prezentat situația. Dumnealui știa, îi trimisesem și documentele necesare și o solicitare în ideea de a fi sprijiniți în această luptă, astfel încât să fim siguri că Alexia Căruțașu va continua cu echipa României de volei. Dânsul ne-a spus că el consideră că e un lucru bun și crede că România va reuși să-și păstreze sportiva. Pentru că acea modificare care a intervenit în regulamentul Federației Internaționale de Volei se referă în special la acele țări – și a dat un exemplu, Cuba – unde sportivii nu primesc nici dreptul la muncă. Nu li se semnează cartea verde și dreptul de a juca în alte țări. De acolo ar fi plecat această regulă. Noi am vrut noi să subliniem că poate exista un pericol pentru oricine cu acest articol al regulamentului, pentru că țările care sunt mai bine situate financiar pot lua oricând acei sportivi pe care îi doresc și echipele celelalte nu se vor dezvolta niciodată” – Adin Cojocaru, președintele Federației Române de Volei.

Federația Română de Volei și-a angajat avocat celebru

Pentru a-și maximiza șansele în disputa cu Turcia pentru Alexia Căruțașu, Federația Română de Volei a angajat un avocat celebru, cu o experiență de peste 20 de ani în litigiile din volei.

”Din ce se aude, pentru că nu am primit nimic scris, în februarie se va discuta cazul în comisia legală a Federației Internaționale de Volei. Noi am depus documentele necesare, adică noi am dat acel <<Nu>> pe documentul respectiv, că nu suntem de acord. Am argumentat de ce nu suntem de acord cu schimbarea federației de origine a Alexiei și am angajat, am purtat o discuție cu un avocat, Xavier Mansat, un om care stat 20 de ani în Comisia Legală a CEV și are un cabinet separat acum. I-am transmis toate documentele necesare pentru a putea să ne reprezinte în cazul în care ajungem la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS). Ne vom duce până la capăt și vom lupta pentru Alexia Căruțașu” – Adin Cojocaru, președintele Federației Române de Volei.

Până la soluționarea situației, Alexia Căruțașu va fi convocată în continuare la naționala României.

”Ea va fi convocată. Am văzut și un articol în care ea a răspuns unui jurnalist că ea va veni de teamă la lot. Noi am și dat un răspuns. Nu de teamă trebuie să vii. Totuși, ești româncă. Și credem noi că România, așa cum este acum, te-a adus în zona în care ești. Valoarea ta e câștigată la naționala României, nu în altă parte. Adică vreau să fim foarte clari: ea nu a fost crescută de turci și adusă de noi pentru echipa națională. Ea e formată, creată, în România. Cu acele costuri, cheltuieli, cu tot ce a însemnat participarea ei la echipele naționale, cu participarea ei la CSM. Adică au fost niște pași pentru dezvoltarea ei. Nicidecum nu a fost întâmplătoare, zicem noi” – Adin Cojocaru, președintele Federației Române de Volei.

Naționala feminină de volei va avea un antrenor străin

În prezent, naționala feminină de volei a României nu are antrenor. Președintele FRV spune că această situație se va remedia curând și că, mai mult ca sigur, echipa reprezentativă va avea un selecționer străin. În acest sens, au sosit mai multe CV-uri pe adresa Federației.

”Am lansat oferta aceasta, că avem nevoie de un antrenor. Am primit mai multe CV-uri, oferte din partea mai multor antrenori străini. Suntem în perioada discuțiilor, a negocierilor. Am dat câteva puncte la care ne interesează să răspundă. Pentru că aceste întrebări pleacă din strategia pe care noi vrem să o urmărim într-un decurs de ceva timp. Pe o perioadă mai lungă. Și în funcție de răspunsurile lor vom evalua și activitatea lor, dacă îi selectăm sau nu. Sunt oameni cu experiență, sunt oameni la început de carieră dar cu ceva experiență și din Italia, Spania. Deci sunt oameni pe care încercăm să-i aducem tocmai pentru a creiona cumva o strategie corectă de dezvoltare a Federației Române de Volei” – Adin Cojocaru, președintele Federației Române de Volei.

”Peste patru ani ar trebui să fim în primele 8 la Campionatul European de senioare”

Această mutare e doar un pas spre realizarea obiectivelor pe care și le-a propus Federația Română de volei în ceea ce privește dezvoltarea naționalei feminine de senioare, pe care Adin Cojocaru o vede în primele 8 echipe ale Europei peste patru ani.

”Peste patru ani ar trebui să fim la un Campionat European și să încercăm să intrăm cumva în primele 6 sau 8 echipe ale Europei. E un prim pas, urmând ca ulterior să încercăm și pentru participarea la un Campionat Mondial cu ceva locuri la fel, gândim noi, primele 8 în lume și apoi să ne gândim la Olimpiadă” – Adin Cojocaru, președintele Federației Române de Volei.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *