Maria are 12 ani și e îndrăgostită de Kempo, sportul la care câștigă medalie după medalie, iar la școală e premianta clasei! A terminat primul semestru din clasa a 5-a cu 9,62. Andrei și Alex au doar 6 ani sunt la Kempo de câteva luni și se visează campioni mondiali.
Maria bate țara în lung și-n lat și participă la toate competițiile de Kempo, unde este campioană națională de trei ani.
„Am acasă 7 medalii de locul întâi, o prietenă practica kempo și m-am dus și eu cu ea” – Maria Roberta Socola, campioană națională la Kempo.
Micuța este bună nu doar la sport, ci și la școală.
„Am terminat primul semestrul din clasa a 5 a cu 9.62, materiile mele preferate sun limba română, engleza și desenul” – Maria Roberta Socola, campioană națională la Kempo.
Prietenele ei o susțin în tot ceea ce face și sunt mândre de ea. „M-au văzut și luptând și spun că sunt o mare campioană și că prin acest sport voi ajunge cineva în viață” – Maria Roberta Socola, campioană națională la Kempo.
„Pe noi ne bucură că sunt din ce în ce mai mulți copii, chiar și la vârste foarte mici care au idoli în Federația Română de Kempo, și-au luat modele și vor să ajungă ca ei multipli campioni naționali, europeni de ce nu chiar mondiali. După cum ați văzut sunt și fete și băieți că lumea mai întreabă e un sport și de fete, sigur că este un sport și pentru fete” – Amatto Zaharia – președintele Federației Române de Kempo.
Visează să fie campioni mondiali
Cea mai mică categorie de vârstă de la Campionatul Național de Semi-Kempo a fost cea de 6 ani.
Andrei merge la Kempo de 3 luni și a reușit să își învingă adversarul din competiție.
„Mi-a plăcut mult, l-am învins prin mișcări, am luat punct după punct” – Andrei, sportiv de Kempo.
Alex se visează deja campion mondial.
„E atât de frumos la Kempo, îmi place foarte mult, nu cred că mă voi lăsa în următorii 20 de ani. Voi da tot ce pot ca să ajung campion mondial” – Alex, sportiv de Kempo.
Antrenorul băieților este cel mai fericit când își vede micii sportivi că ies învingători.
„Nu cred că poți să antrenezi copii așa de mici, dacă nu ai dăruire pentru acest sport. Îmi vine să plâng când îi văd că iau medalii” – Dumitru Cristian, profesor de Kempo la Clubul Somacu București.
500 de sportivi au participat la prima competiție de Kempo din 2022
La Campionatul Național de Semi-Kempo, primul concurs oficial din 2022, și-au dat întâlnire aproximativ 500 de sportivi, copii, cadeți și seniori, legitimați la 40 de cluburi din țară.
„Calitatea sportivilor este una foarte bună, mai ales că vin după o perioadă de 3 luni de pauză…a fost iarnă, sălile închise, noi sperăm că va fi bine anul acesta. Prima competiție de regulă are o participare mai mică întotdeauna, fiind după o vacanță, se strâng cumva mai greu. Ne bucurăm că, deși este prima competiție, deși ne așteptam la o participare mică, aproape 500 de sportivi la start, reprezintă o participare decentă. La celelalte campionate vor fi peste 700 – 800 de sportivi” – Amatto Zaharia – președintele Federației Române de Kempo.
Amatto Zaharia, promotorul Kempo-ului în România, este maestru emerit al sportului românesc și primul român care a ajuns la conducerea mondială a artelor marțiale mixte.
A început practicarea sportului în urmă cu 40 de ani, iar în 1984, în cadrul armatei, a predat primul curs de autoapărare militarilor români, după un model preluat de la armata americană. Marele sportiv a introdus Kempo în România în anii 90. La început, Kempo a funcționat ca un departament în cadrul Federației Române de Arte Marțiale, după care, în 2009, a fost înființată Federația Română de Kempo.
Amatto Zaharia are centura neagră 8 Dan, gradatie acordată de Federația Internațională de Kempo în 2019.
În prezent, federația pe care o conduce este una dintre cele mai mari din țară, având peste 7.500 de sportivi.
„De când mă știu mi-am asumat toate responsabilitățile în tot ceea ce am făcut. Evident că de la o sală mică de la care am plecat în urmă cu 40 de ani, într-o școală generală, am ajuns astăzi la aproape 200 de cluburi și peste 7500 de sportivi, responsabilitățile au crescut. Ai atâția oameni în spate și tot timpul trebuie să te gândești la ei. Și eu zic ca deocamdată îmi iese” – Amatto Zaharia, președinte Federația Română de Kempo.
Șeful de la Kempo activează în domeniul artelor marțiale din 1978.