Învățăm cum să reducem consumerismul, să gândim și să trăim GREEEN, să fim responsabili!

1183 0

“FINANCIAL LITERACY – PATH TO CONSCIOUS CONSUMERISM”
Strategic Partnerships for Schools
Project Reference No: 2020-1-LT01-KA229-077899_4

 Colegiul Național de Informatică “Matei Basarab” Râmnicu Vâlcea a derulat în perioada 04-08.04.2022 activitatea C2 – “Short-term exchanges of groups of pupils”  în cadrul Proiectului de Parteneriat de schimb interșcolar ERASMUS+, “FINANCIAL LITERACY – PATH TO CONSCIOUS CONSUMERISM” Strategic Partnerships for Schools Project Reference No: 2020-1-LT01-KA229-077899_4.

Proiectul este realizat timp de trei ani întreșcoli din Prienai (Lituania), Ramnicu Vâlcea (România), Katerini (Greece), Bragança (Portugal) and Komarno (Slovakia).

Obiectivul general al proiectului este de a promova abilitățile de alfabetizare financiară a tinerilor prin dezvoltarea unei abordări raționale a banilor și managementul finanțelor personale pentru a dezvolta conștientizarea elevilor cu privire la amenințarea schimbărilor climatice la adresa noastră și a mediului înconjurător.

Acest schimb interșcolar își propune:

  • Oferirea unor modele privind activitățile de antreprenoriat, reușită în viață, model de marketing de succes, dezvoltare în carieră;
  • Promovarea abilităților de alfabetizare financiară a tinerilor prin dezvoltarea unei abordări raționale a banilor și a finanțelor personale management;
  • Promovarea valorilor date de familie, societate, comunitate locală;
  • Promovarea unui dialog reciproc între firme private și instituții de învățământ, invitând reprezentanți ai unor diverse afaceri să își împărtășească practicile comerciale, succesul și eșecurile financiare;
  • Valorificarea potențialului  cultural și turistic  din județul Vâlcea.

 

Activitățile care au avut loc săptămâna trecută  în cadrul acestui proiect au fost activități prin intermediul cărora participanții au descoperit potențialul “verde” al orașelor din care provin, s-au întâlnit cu antreprenori de succes din Râmnicu Vâlcea, reprezentați ai firmei Boromir, pentru a descoperi cum poate o afacere de familie să se transforme într-o afacere la nivel național, dar au descoperit și cum poate pasiunea să fie baza unei afaceri, cum putem să ne păstrăm tradițiile. În cadrul conferinței internaționale “Literatură financiară – inteligență financiară”, elevii și profesorii participanți s-au întâlnit cu reprezentați ai Băncii Comerciale Române care au oferit toate informațiile necesare pentru alfabetizarea financiară a tinerilor, au desfășurat activități practice din cadrul “Școlii de bani”, program al BCR. De asemenea, fiecare instituție a prezentat o scurtă istorie a banilor din țara sa, totul culminând cu ateliere de lucru pe teme financiare. În ultima zi de proiect a avut loc întâlnirea cu doamna Mariana Cârjaliu – nutriționistul de la Asociația Sănătatea se învață. Doamna a fost prezenta cu o lecție de nutriție despre „Obiceiuri alimentare sănătoase” încercând să prezinte participanților la proiect câteva aspecte importante legate de conștientizarea modului în care mâncăm, de ce mâncăm, cât mâncăm, ce mâncăm, câtă apă bem, precum și cât de importante sunt somnul și mișcarea pentru o  viață sănătoasă. Doamna nutriționist a sfătuit tinerii să nu urmeze diete după ureche, ci diete dovedite științific că aduc echilibru nutrițional. Doamna a pregătit și o gustarea sănătoasă, năut copt dar și un model de meniu pentru 3 zile.

Și, pentru că stilul de viață sănătos înseamnă să-ți urmezi pasiunile, această săptămână a cuprins și o demonstrație a echipei de robotică MasterBots, a Colegiului Național de Informatică “ Matei Basarab”  Râmnicu Vâlcea și o lecție de karate, sub îndrumarea domnului Marian Constantin.

Echipa de proiect, elevi și profesori, s-au întâlnit cu reprezentații Primăriei Râmnicu Vâlcea, unde au avut parte de o adevărată lecție de economie, despre importanța pe care trebuie să o acordăm calității vieții în orașele în care trăim.

Toate activitățile au fost desfășurate sub sloganul: Trăiește verde, fii responsabil, spune nu consumismului în societatea noastră!

 

(Sursa:  Profesor Violeta Grecea – Colegiul Național de Informatică “Matei Basarab”)

 

Corina Enache

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *